Radar ga snimio da vozi 150 km/h, a ograničenje 50 km/h

2
Radiosarajevo.ba
Radar ga snimio da vozi 150 km/h, a ograničenje 50 km/h
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Radar / Ilustracija

Crni stub postavljen u dobojskom prigradskom naselju Bare najviše je namignuo u proteklih jedanaest mjeseci od svih stacionarnih radara na području Policijske uprave Doboj, te je zabilježio i najveću prekoračenu brzinu.

Njegovo postojanje ignorisalo je 20.437 vozača, a jedan šofer je magistralnim putem kroz Bare projurio brzinom od 150 kilometara na sat, što je stotinu kilometara brže od ograničenja.

Crni stubovi koji mjere neprilagođenu brzinu imali su posla i na drugim putevima koje operativno pokriva PU Doboj, pa je tako vicešampion radar u Lužanima, kod Dervente sa 19.021 prekršaja, a treće mjesto je osvojio još jedan radar na području Doboja u naselju Poljice pored kojeg je prošlo 14.388 vozila čiji vozači nisu marili za ograničenje brzine.

Mijatović nakon sastanka sa Sattlerom: 'Krivična prijava će biti odgovor na poziv za razdruživanje'

Mijatović nakon sastanka sa Sattlerom: 'Krivična prijava će biti odgovor na poziv za razdruživanje'

"Na 12 lokacija ukupno je evidentirano 80.211 prekršaja prekoračenja brzine... Takođe, video nadzori koje trenutno imamo na području Doboja, Dervente i Teslića evidentirali su ukupno 4.894 prekršaja koja se odnose na upravljanje neregistrovanim vozilima, koji su evidentirani i sankcionisani", izjavio je Slobodan Radinković, načelnik PU Doboj, prenose Nezavisne.

Tokom novembra dogodilo se 69 saobraćajnih nesreća dok su patrole saobraćajne policije kontrolisale 4.039 vozila.

"Iz saobraćaja je isključeno 69 vozila, najviše zbog tehničke neispravnosti - 54 i zbog isteka registracije preko trideset dana - 13 vozila. Tokom novembra iz saobraćaja su isključena 243 vozača, kao i do sada najviše zbog vožnje pod uticajem alkohola - 200 vozača, vožnja prije sticanja prava na upravljanje - 22 vozača, upravljanje vozilom za vrijeme trajanja zabrane - sedam vozača, te 14 zbog upravljanja pod uticajem opijata.

Tokom novembra lišena su slobode 42 lica koja su kao učesnici u saobraćaju zatečeni u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola sa količinom više od 1,5 grama po kilogramu ili zbog upravljanja pod dejstvom droga", rekao je Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj.

Kako je jedan radar u Bosni i Hercegovini vjerovatno spasio živote?

Kako je jedan radar u Bosni i Hercegovini vjerovatno spasio živote?

Alkohol i brzina su prema statističkim podacima dobojske policije krivci za polovinu saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile od januara do novembra, a rekorder je "naduvao" 3,55 grama po kilogramu.

"Svaki vozač se dovede, niko njega ne natjera da se dovede u alkoholno stanje, nego sam sebe dovede u takvo stanje i odluči da upravlja vozilom, a isto tako i brzina, da li će poštovati saobraćajnu signalizaciju ili ne", naveo je Radinković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije