Vlada KS podržala projekt nabavke stacionarnih radarskih uređaja za potrebe MUP-a

2
Radiosarajevo.ba
Vlada KS podržala projekt nabavke stacionarnih radarskih uređaja za potrebe MUP-a
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ministar Admir Katica

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici podržala Projekt nabavke i proširenja sistema stacioniranih radarskih uređaja za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Upravu policije.

“Osnovni cilj ovih stacionarnih radara jeste spašavanje ljudskih života, jer je, statistički gledano, zabilježeno značajno smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama na mjestima gdje su instalirani radari. Ovo je i vrlo vrijedan antikoruptivni alat koji objektivizira počinjeni prekršaj i odgovornost za počinjeni prekršaj. Postoji potpuna informatička uvezanost sa Odjelom za videonadzor u MUP-u KS, čime je omogućeno efikasno prekršajno sankcionisanje. Prilikom implementacije ovog sistema, ja ću kao ministar predložiti da se prva tri mjeseca predvidi samo upozoravanje učesnika u saobraćaju na postojanje ovih uređaja, kako bi građani stekli svijest o njihovom postojanju i da bi se ostvario maksimalan preventivni efekt ovog alata”, naglasio je ministar Admir Katica, nakon usvajanja ovog značajnog projekta.

Ovaj projekt Uprava policije i MUP KS realizovat će na osnovu Sporazuma Vlade KS i UNDP-a BiH, i to sredstvima iz kreditnog zaduženja u iznosu od 890.000 KM.

Prednosti uspostavljanja ovog novog radarskog sistema ogledaju se u unapređenju sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo, preventivnom djelovanju na učesnike u saobraćaju, mogućnostima ispisa podataka kod saobraćajnih nesreća, objektivnom načinu evidentiranja brzine, u činjenici da se policijski službenici koji su kontrolisali brzinu mogu prerasporediti i biti korisniji u rješavanju težih prekršaja.

A omogućit će i isključivanje subjektivnosti i korupciju policijskih službenika, istovremeni nadzor više traka, više vozila i niz drugih prednosti.

Inače, ovaj projekt je usklađen sa strateškim ciljevima MUP-a KS i Strategijom Uprave policije 2018-2021.godine, te Programom javnih investicija Kantona Sarajevo 2021-2023. godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije