! / Vladimir Putin: Rusija se zalaže za poštivanje principa Dejtonskog sporazuma

18. 05. 2021. u 15:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija danas je svečano predao akreditivna pisma predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Putin je u svom govoru, između ostalog, rekao:

"Rusija je otvorena za obostrano korisno partnerstvo.

Spremni smo surađivati sa svim državama bez izuzetka na osnovi jednakosti, uvažavanja interesa drugih i nemiješanja u unutrašnje stvari. Dosljedno smo zagovarali uspostavljanje jednake i nedjeljive sigurnosti, poštene ekonomske saradnje bez nelojalne konkurencije i politički motiviranih sankcija i ograničenja".

Poručio je Putin i kako je "mir, stabilnost i održivi globalni razvoj moguće osigurati samo naporima cijele međunarodne zajednice". 

"Odnosi s Bosnom i Hercegovinom zauzimaju važno mjesto u ruskoj politici na Balkanu. Posvećeni smo aktivnom promovisanju naših bilateralnih kontakata u trgovini, ekonomiji, kulturi i humanitarnoj sferi. Kao jamac Mirovnog ugovora sklopljenog prije 25 godina, Rusija se zalaže za nepokolebljivo poštivanje principa sadržanih u Dejtonskom sporazumu u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta vaše zemlje. Mi to vidimo kao nerazdvojni uvjet za izgradnju istinski moderne i demokratske Bosne i Hercegovine", rekao je Putin.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)