Jusko - Arslan / Put Sarajevo – Beograd: Kroz BiH treba napraviti 133 mosta i 53 tunela!

29. 03. 2018. u 15:41:00 Anadolija

Shares: 182

U okviru posjete visoke državne turske delegacije Bosni i Hercegovini, u prostorijama Ministarstva komunikacija i prometa BiH održan bilateralni sastanak ministra Ismira Juska sa turskim ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Ahmetom Arslanom.

Pored ostalih tema, razgovaralo se o trenutnim aktivnostima koje turska strana provodi na projektu izgradnje moderne prometnice Sarajevo – Beograd.

Arslan je upoznao prisutne da dosadašnja analiza pokazuje složenost cjelokupnog projekta, posebno ističući teren kojim prometnice trebaju prolaziti.

U tom smislu, konstatirao je da je na trasi autoceste koja ide kroz BiH, od Sarajeva prema Tuzli do granice sa Srbijom i od Sarajeva prema Višegradu do granice sa Srbijom, potrebno izgraditi oko 133 mosta ukupne dužine 25,8 kilometara, kao i 53 tunela ukupne dužine 37,5 kilometara. 

Turski ministar je dodao da su do sada konstatirane dužine trasa i prateći objekti na trasama koje idu kroz BiH, te izvršena preliminarna procjena vrijednosti projekta u iznosu od oko tri milijarde eura.

Finansijska konstrukcija projekta, odnosno način i modeli finansiranja trebali bi biti poznati do juna ove godine.

KOMENTARI (2)