Jusko: Srbija sada nudi dvije trase autoputa Sarajevo-Beograd

Fena
Jusko: Srbija sada nudi dvije trase autoputa Sarajevo-Beograd
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko izjavio je danas u Banjoj Luci da će uskoro razgovarati s predstavnicima Srbije kako bi se sagledale sve opcije buduće trase autoputa između Beograda i Sarajeva.

"Imam informaciju da je Srbija sada spremna za dvije opcije, jednu trasu koja bi išla preko Vardišta, a druga preko Tuzle. Ipak, želim to da čujem od misnistrice građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović. Nakon toga, a u skladu s našim ranijim dogvoorom, sazvat ću sastanak svih zvaničnika u BiH, jer tu odluku moraju donijeti najodgovorniji ljudi u državi", rekao je Jusko.

Državni ministar komunikacija i prometa nije želio da kometariše to što je danas Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio deklaraciju o kriterijumima za definisanje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač Mladen Bosić (SDS), ističući da o tome odlučuju zvaničnici entiteta i države.

Nakon sastanka s ministrom saobraćaja i veza RS-a Neđom Trninićem, Jusko je rekao da je bilo riječi i o nedavnoj sjednici Transportne zajednice u Briselu, gdje su, kaže, predati konkretni projekti, za pristupne puteve u Gradišci, te za trasportnu infrastrukturu na relaciji Šćepan polje prema Crnoj Gori, koja je najavila da će krenuti sa svojom transportnom infrastrukturom prema BiH.

"Bilo je riječi i o aktiviranju Unske pruge, a dobili smo pozitivna mišljenja od luka Zadar, Split i Šibenik koje su zainteresovane da prevoze svoje robe putem ove luke. To znači puno radnih mjesta, otvaranje novih magacinskih prostora", naglasio je Jusko novinarima.

Kada je u pitanju most u Bratuncu, kazao je da je njegov resor završio svoj dio posla, a nada se da će uskoro biti pribavljena mišljenja i drugih za završetak tog projekta.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić je ustvrdio da je usvojena Bosićeva dekleracija „potpuno izlišna te da nema nikakvu suštinu i težinu“.

"RS ima svoja strateška dokumenta, koja su definisala određene trase i prioritete. U tome smo u saglasju i s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH i oni poštuju ta dokumenta", rekao je Trninić, ustvrdivši da je danas usvojena dekleracija pokušaj prikupljanja političkih poena i to od onih koji su protiv usvajanja zakona o akcizama.

Rekao da će most u Bratuncu biti pušten u saobraćaj kada se završe objekti i pristupni putevi na teritoriji RS, te je podsjetio da je Vijeće ministara BiH nedavno donijelo odluku o zajedničkom graničnom prijelazu sa Srbijom na toj lokaciji.

Tvrdi da nije tačno da je most „zakočilo“ to što RS nije izavršila eksproprijaciju zemljišta.

Na sastanku u Banjoj Luci dvojica ministara su ocijenila dobrom međusobnu saradnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije