Yildirim sa Zvizdićem: Erdogan dolazi u BiH polovinom godine, širimo saradnju

E. H.
Yildirim sa Zvizdićem: Erdogan dolazi u BiH polovinom godine, širimo saradnju
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić nakon sastanka s turskim premijerom Binali Yildirim
Turski premijer Binali Yildirim, koji je u prijepodnevnim satima doputovao u dvodnevnu, zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, sastao se sa Denisom Zvidiće i ostalim članovima delegacije Vijeća ministara BiH.

Sastanak je održan nakon svečanog dočeka uz najviše državničke posjete ispred Zgrade institucija BiH, nakon čega su Yildirim i Zvizdić razgovarali o različitim aspektima saradnje Turske i BiH.

"Turska je jedan od najvažnijih i najznačajnijih prijatelja BiH i kontinuirano nam daje podršku u realizaciji svih naših strateških tema. Ja sam cijenjenog premijera informirao o svim ciljevima i prioritetima BiH, a posebno smo razgovarali o ključnom cilju kao što su Europske integracije i naša dalja saradnja s NATO paktom. Posebno sam zamolio premijera Yildirima zamolio da Turska i dalje nastavi snažno pružati podršku BiH, a posebno da se založe za aktiviranje akcionog plana za članstvo u NATO paktu", istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je istaknuo kako su, pored ova dva prioriteta u razgovorima obradili i saradnju u cilju osiguravanja mira i stabilnosti na Balkanu, te ekonomskog razvoja u BiH, što je najvažniji vid saradnje ove dvije zemlje.

Yildirim sa Zvizdićem u Sarajevu - undefined

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

"Ono što je već sada potpuno jasan rezultat tih razgovora jeste činjenica da će brzo biti finaliziran naš sporazum o slobodnoj trgovini. Turska i premijer Yildirim su izrazili potpunu spremnost da najmanje u narednih pet godina garantiraju izvoz mesa iz BiH u Tursku. Isto tako će biti produženi rokovi i za realizaciju kredita koje je Turska izdala za razvojne projekte u BiH, a tu je svakako naše ekonomske saradnje u smislu značajnijeg privlačenja novih turskih investicija. Dakle, nastavit ćemo našu saradnju u svim poljima, očekujemo i dalje izuzetnu podršku za razvoj ključnih prioriteta, kao i uvijek do sada", dodao je Zvizdić.

Premijer Turske Yildirim istaknuo je svoje zadovoljstvo i čast što je bio gost zvaničnika Bosne i Hercegovine, te je istaknuo kako će ove dvije zemlje na korjenitoj povezanosti iz prošlosti razvijati dobru budućnost.

"Mi od prvog dana odnose sa BiH temeljimo na razvijanju svih sektora u kojima se ostvaruje naša saradnja. Podržavamo učlanjenje BiH u NATO alijansu, jer mi dobro znamo šta je mir, a posebno to dobro zna BiH. Zbog toga, u budućnosti, da se ne bi ponovili bolni događaji, Turska će nastaviti da bude uz BiH i podrži njeno učlanjenje u NATO. Isto tako, zajedno sa svim ostalim balkanskim zemljama, podržavamo učlanjenje BiH u Europsku uniju. Pored svih drugih odnosa isto tako imali smo priliku da sa delegacijom BiH razgovaramo šta možemo uraditi da unaprijedimo naše odnose i mogu reći sa zadovoljstvom da smo u raznim sektorima privrede već ostvarili određenu saradnju, a posjedujemo i još veći potencijal", kazao je premijer Yildirim.

Dodao je i kako žele povećati broj turskih investitora u BiH, kako bi se povećao broj radnih mjeta i zapošljavanje mladih, te da se očekuje potpisivanje brojnih sporazuma, posebno iz oblasti trgovinske saradnje i infrastrukturnih projekata.

Yildirim sa Zvizdićem u Sarajevu - undefined

"Također, očekuje se da će naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan polovinom ove godine posjetiti BiH i da će tada biti potpisano barem deset sporazuma, među kojima i onaj o slobodnoj trgovini. To znači da će se odnosi BiH i Turske i dalje produbiti, te ćemo na čelu s trgovinom uspjeti da razvijemo bolju saradnju u svim ostalim sektorima", dodao je Yildirim.

Potcrtao je kako je jedna od glavnjih tema koje su se dotaknuli danas bio i projekt izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd, te da će polovinom ove godine vjerovatno biti utvrđeno odakle će ovaj projekt biti finansiran.

Podsjećamo, tokom svog boravka u glavnom gradu BiH on će se sastati s članovima kolegija Parlamentarne skupštine i članovima Predsjedništva BiH, dok će drugog dana posjete obići Šehidsko mezarje Kovači, gdje će položiti cvijeće, te Galeriju 11/07/95 i Baščaršiju.

Posebno je zanimljivo da je on uoči putovanja iz Ankare za Sarajevo govorio za turske medije, istaknuvši kako je BiH ključ stabilnosti u cijeloj regiji, te da će Turska uložiti sve napore da se ta stabilnost i održi.

Također, dodao je kako je njegova posjeta Sarajevu ustvari svojevrsna najava i priprema posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana BiH, koja bi uskoro trebala biti realizirana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije