Put bez putnika: Pogledajte dionicu autoceste u BiH koja završava u stijeni

3
Radiosarajevo.ba
Put bez putnika: Pogledajte dionicu autoceste u BiH koja završava u stijeni
Foto: Screenshoot / Dionica autoceste u BiH koja završava u stijeni

Autoputevi u BiH grade se sporo, ali ima i onih dijelova koji su izgrađeni, a njima se niko ne služi niti donose dobit, barem za pokrivanje kredita.

S obzirom na loše stanje puteva, svaki novi kilometar autoputa u Bosni i Hercegovini je vijest.

Grade se sporo, ali ima i onih dijelova koji su izgrađeni, a njima se niko ne služi niti donose dobit, barem za pokrivanje kredita.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

BiH dobila novih 6 kilometara autoputa: "Za sat vremena smo u Sarajevu"

BiH dobila novih 6 kilometara autoputa: "Za sat vremena smo u Sarajevu"

Takva dionica dovršena je prije skoro godinu i po južno od Mostara i, po svemu sudeći, na prva vozila čekat će još godinama.

Nova dionica autoputa u Hercegovini je bez vozača i vozila jer tih sedam kilometara nigdje nije spojeno, još dugo ni neće s obzirom da je nastavak s jedne strane u izgradnji, dok s druge radovi nisu ni počeli.

Dionice u nastavku nisu izgrađene jer su natječaji višestruko poništavani te se izbor izvođača "razvukao" na četiri godine. 

Ova gotovo potpuno uređena dionica autoceste u pravcu Mostara, nakon nekoliko kilometara završava u stijeni i čini se da će još godinama ostati ovako prazna.

"Zbog ponavljanih natječaja, namještanja stranim tvrtkama koje ulaze na naše tržište i onda kad dođu u Hercegovinu ne mogu raditi na našem terenu, ne znaju se snaći u kršu, pa opet angažiraju domaće tvrtke koje su izgubile tender, tako da imamo niz apsurda...", kazala je za Al Jazeeru Kristina Spajić Perić, novinarka.

S jedne strane Dubravske visoravni iznad Neretve podiže se jedan od najsloženijih objekata na trasi koridora Vc kroz BiH - Počiteljski most. Krajem iduće godine on bi trebao spojiti obale Neretve i promet iz pravca mora dovesti do magistralne ceste M-17.

Vožnja dalje prema Mostaru, prošle godine dovršenom dionicom autoceste bit će moguća tek kad se izgradi njen nastavak, to se ne očekuje za najmanje 4 godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije