BiH dobila novih 6 kilometara autoputa: "Za sat vremena smo u Sarajevu"

4
Radiosarajevo.ba
BiH dobila novih 6 kilometara autoputa: "Za sat vremena smo u Sarajevu"
Foto: Prinscreen / Doboj: Koridor 5c

Bosna i Hercegovina dobila je novih šest kilometara autoputa na Koridoru 5c.

Radi se o dionici koja povezuje Toviru i Kostajnicu kod Doboja, a uključuje dvije petlje, Johovac i Rudanka, kao i novi most preko rijeke Bosne.

"Značajna je za sve. Prvo za grad Doboj koji će sa ovom dionicom smanjiti gužve kroz sam grad. Kad se u konačnici završi sav prolaz odnosno kad se spoji dole sa granicom Federacije odnosno Medakovom. Drugi značaj je za RS. I treća stvar mislim da najveći značaj ima za BiH ta dionica. Odnosno čitav 5c", rekao je Slobodan Stanarević, direktor JP "Autoputevi RS".

U saobraćaj puštena još jedna dionica autoputa na koridoru Vc

U saobraćaj puštena još jedna dionica autoputa na koridoru Vc

Osim što će poboljšati kvalitet života Dobojlija, kako kaže gradonačelnik Doboja već se javljaju investitori iz cijele Evrope koji su zainteresovani za poslovanje u Doboju koji će uskoro biti na sat vožnje od Sarajeva, dva od Zagreba i Beograda i četiri od Budimpešte.

"Izgradnjom u potpunosti Koridora 5c onda ćemo imati tu mrežu autoputeva koja će biti žila kucavica čitave BiH, ali ona prolazi kroz Doboj i to nas stavlja negdje u prioritet svih drugih", rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Građani Doboja, koji je bio najveće željezničko čvorište u bivšoj Jugoslaviji, ne kriju zadovoljstvo što će njihov grad uskoro postati najveća raskrsnica autuputeva.

Najveći dio do sada završenog Koridora 5c izgrađen je zahvaljujući grantovima i kreditima Evropske Unije odnosno evropskih finansijskih institucija.

U BiH počinje gradnja autoputa od 297 miliona eura sa 9 mostova, 23 nadvožnjaka, 10 podvožnjaka…

U BiH počinje gradnja autoputa od 297 miliona eura sa 9 mostova, 23 nadvožnjaka, 10 podvožnjaka…

"Bosni i Hercegovini konkretno je do sada odobreno grant sredstava u iznosu od skoro 700 miliona eura. Uglavnom su sredstva odobrena za sektor transporta i uglavnom su grant sredstva odobrena za Koridor 5c", rekla je Sabina Dizdarević, Direkcija za europske integracije.

Javna preduzeća Autoceste FBiH i Autoputevi RS intenzivirala su saradnju u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je završetak izgradnje dionica autoputa na panevropskom Koridoru 5c prioritet, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije