Važan sastanak: Odlučeno kojom trasom će ići autoput Sarajevo – Beograd i koridor novog gasovoda

7
Radiosarajevo.ba
Važan sastanak: Odlučeno kojom trasom će ići autoput Sarajevo – Beograd i koridor novog gasovoda
Foto: Autoceste FBiH / Ilustracija

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas sastanak sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem, ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Ćorićem, direktorima entitetskih preduzeća za autoceste Elmedinom Voloderom i Slobodanom Stanarevićem te gradonačelnikom Brčko distrikta Esadom Kadrićem i prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Jonathanom Mennutijem, tokom kojeg su usaglašeni koridori autocesta koje će prolaziti kroz Brčko Distrikt.

Kako je istakao ministar Mitrović usaglašavanjem koridora otklonjene su sve prepreke za realizaciju važnih kapitalnih projekata koji se odvijaju intenzivno, prije svega na relaciji autoceste iz pravca Banja Luke ka Bijeljini.

"Ovo je izuzetno važno jer autoceste povezuju entitete i BiH sa zemljama zapadnog Balkana, ali istovremeno i sa Europskom unijom. Autocesta koja prolazi kroz Brčko prema Banjoj Luci i Sarajevu, donijet će jednu novu dimenziju te novu poziciju i mogućnost da Disrikt ima još bolju poziciju za strane, ali i domaće ulagače", naglašava ministar Mitrović.

Na autoputu u BiH opet podignuta rampa na naplatnoj kućici: Vozači su ovoga puta bili mudriji

Na autoputu u BiH opet podignuta rampa na naplatnoj kućici: Vozači su ovoga puta bili mudriji

Premijer Novalić ističe da nakon Koridora 5c vlast na čijem se čelu nalazi sada dio svog potencijala i sposobnosti prebacuje na cestu koja se tiče poteza između Tuzle i Brčko Distrikta, što je pak dio znatno šireg koridora koji će povezivati Sarajevo i Beograd.

"U tehničko-tehnološkom smislu ovo je veliki korak naprijed. Vlada Federcije BiH to projektuje od januara i važno joj je gdje se konektivne tačke nalaze južno na ulazu u Brčko i sjeverno prema Orašju", istaknuo je Novalić.

U BiH počinje gradnja autoputa od 297 miliona eura sa 9 mostova, 23 nadvožnjaka, 10 podvožnjaka…

U BiH počinje gradnja autoputa od 297 miliona eura sa 9 mostova, 23 nadvožnjaka, 10 podvožnjaka…

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić naglasio je da je pored koridora budućih autocesta danas usuglašen i koridor budućeg gasovoda koji će voditi kroz Brčko.

Kako je istakao gradonačelnik Kadrić Skupština Brčko distrikta povjerila je Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta izmjene prostornog plana, kojim će definisati trase autocesta i izradu zvaničnog prijedloga rješenja, a koji je u skladu s propisima struke ponudio rješenje koje ne skrnavi nasljena mjesta te će nakon javne raspave biti upućen u skupštinsku proceduru.

Današnjem usaglašavanju koridora prisustvovao je i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti koji je projekt ocijenio od velikog značaja za cijeli brčanski region, ali i šire, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije