Puca li tikva između Dodika i Lukača? Ministar optužen zbog Stanivukovića

0
Radiosarajevo.ba
Puca li tikva između Dodika i Lukača? Ministar optužen zbog Stanivukovića
FOTO: Screenshot / Trenutak kada Lukač udara Stanivukovića

Osnovni sud u Banjoj Luci 21. maja je potvrdio optužnicu protiv ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača zbog napada na tadašnjeg poslanika Draška Stanivukovića krajem 2019. godine.

Zašto je Okružno tužilaštvo čekalo više od godinu dana da podigne optužnicu protiv Lukača?

Desilo se to da su se promijenili odnosi između Lukača i Dodika, što je nedavno izjavio narodni poslanik Kluba SDS-a Nebojša Vukanović, koji je rekao da trenutno predsjednik SNSD Milorad Dodik i Dragan Lukač nisu u najboljim odnosima.

"Dodik i Lukač nisu baš u najboljim odnosima; to je sad igra moći. Biti ministar policije je veoma moćno, posebno u ovakvim totalitarnim društvima. To je igra moći, otprilike kao Vučić i Stefanović u Srbiji. Vrlo slično, samo se u Srpskoj to odigrava ispod radara.

Ovo je samo poslata poruka Lukaču ko je glavni. Ranije su mijenjali zakon kada je Lukač pretukao neke ljude oko zgrade", kaže Vukanović.

Javna je tajna da u samom SNSD ima nekoliko struja i da svaka manje-više vuče na svoju stranu. Kaže ovo za Srpskainfo politikolog Darko Kuzmanović, koji navodi da se potvrđivanje optužnice protiv Lukača može tumačiti kao neka vrsta rata između suprostavljenih krila SNSD.

"Slična situacija prisutna je i suprotnom političkom taboru. Međutim, ono po čemu se SNSD i opozicija razlikuju jeste činjenica da SNSD svoj prljav veš nikada ne iznosi u javnost, pa stoga, koliko god to paradoksalno zvučalo, potvrda optužnice protiv Dragana Lukača je na neki način i iznenađenje.

Ovakav potez tužilaštva može se definitivno tumačiti kao početak, a možda i nastavak rata između suprotstavljenih krila SNSD", kaže Kuzmanović.

Pogledajte video kada Lukač udara Stanivukovića:

Dodaje da se, ako imamo u vidu da su pojedinci koji su u dobrim odnosima s ministrom unutrašnjih poslova već javno istupali, a glas im nije ostao nezapažen, onda upotpunjuje slika sukoba koji tinja već duže vrijeme.

"Ako pogledamo hronologiju odnosa, može se postaviti pitanje da li je ikada i postojala ljubav između Dodika na jednoj i Lukača na drugoj strani ili je u pitanju bio isključivo politički interes", kazao je Kuzmanović.

Dva najjača čovjeka SNSD-a su Milorad Dodik i Dragan Lukač, smatra on, te kaže da će se u narednom periodu možda iskristalizovati odnosi između njih dvojice ili će otići u potpuno suprotnom pravcu i eskalirati.

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije