PS BiH: Prekinuta sjednica zbog rasprave o smanjenju akciza na gorivo

Fena
PS BiH: Prekinuta sjednica zbog rasprave o smanjenju akciza na gorivo
Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH (PSBiH) prekinuo je današnju sjednicu tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, a nastavak sjednice najavljen je za 26. juli.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić prekinuo je zasjedanje nakon oštre rasprave  između šefa Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića i zastupnice DF-a Maje Gasal-Vražalica.

Zastupnici su prije toga prihvatili zahtjev  Kluba poslanika SDS-a da se po hitnom postupku razmatra prijedlog izmjena Zakona o akcizama koji previđa ukidanje povećanja putarine za 15 feninga po litru goriva plus PDV, koje je prihvaćeno u decembru prošle godine. 

Osnovni razlozi zbog kojih je zatražena procedura usvajanja zakona po hitnom postupku, kako su naveli predlagači, jeste poskupljenje goriva koje je izazvalo talas drugih poskupljanja životnih i drugih namirnica, zatim da usvojeno zakonsko rješenje ne precizira način raspodjele prikupljenih sredstava, te da posljednje izmjene zakona nisu opravdale svoje postojanje u praksi. Od decembra 2017. kada su posljednje izmjene i dopune stupile na snagu prikupljena sredstva od povećanih akciza se akumuliraju, ali još nema dogovora o raspodjeli sredstava.

Šef Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević je  tokom rasprave ukazala na činjenicu da je  prikupljeno 220 miliona KM  koji se ne koriste za izgradnju puteva  jer nema dogovora oko njihove  raspodjele. Također je navela da niko od distributera nafte ne reaguje i ne spušta cijene kada dođe do njihovog pada na  svjetskom tržištu.  

Zastupnica Dijana Zelenika  (HDZ 1990) je kazala da je očekivala da će sredstvima prikupljenim od akciza biti građena cestovna  infrastkurutura, te dodala da će podržati  izmjene Zakona o akcizama BiH s obzirom da nije napravljen niti jedan  kilometar autoputa, a da su istovremeno troškovi života porasli.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović  je rekao da izmjene zakona trebaju  biti podržane i da se time pokazuje odgovornost Parlamenta.

Zastupnik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović je naveo da će podržati izmjene ovog zakona, te da  postoji niz pitanja na koje neko treba da odgovori, napominjući da je izostala najavljivana ekspanzija u cestogradnji.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac je u diskusiji istakao da je riječ o predstavi za javnost, podsjećajući da je za donošenje ovakvog zakona potrebno mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Zastupnik  BPS-a Zaim Backović je rekao da će svako poboljšanje podržati što uključuje i popravke Zakona o akcizama.

Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Fazlić je u izjavi novinarima istakao da su više puta ukazali  da je prijedlog SDS-a više političke prirode, vezan za predstojeće izbore.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije