Prvo obraćanje dr Husein ef. Kavazović nakon ponovnog izbora za reisa

F. V.
Prvo obraćanje dr Husein ef. Kavazović nakon ponovnog izbora za reisa
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Press konferencija nakon što je završena procedura izbora reisul-uleme IZ BiH

"Želim kazati da sam sretan da je Islamska zajednica završila izborni ciklus. Nastojali smo da sačuvamo demokratičnost i otvorenost. Izborno tijelo je odlučilo. Za nas je bitno da je Zajednica cjelovita. Kurs ću nastaviti držati kao i do sada. Možda malo više dinamizirati. 

Ja ću nastaviti platformu, biću otvoren zs sve ideje i sa drugim vjerskim zajednicama. Islamska zajednica treba da poziva na dobro i suzbijamo zlo. Ovo je velika pobjeda Islamske zajednice", kazao je u svom prvom obraćanju dr. Husein ef. Kavazović, nakon što je ponovo izabran za lidera Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini!

Dr. Husein ef. Kavazović ponovo izabran za reisul-ulemu IZBiH

Aktuelni reisul-ulema dr. Husein ef. Kavazović ostaje na čelu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini! Pišu: Faruk Vele i Omer Kavazović Izborno tijelo koje čini 374 člana na današnjem zasjedanju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu ponovo je izabralo Kavazovića za reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i povjerilo mu novi sedmogodišnji mandat.

Podsjetimo, Izborno tijelo koje čini 374 člana od ukupno 405 članova na današnjem zasjedanju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu ponovo je izabralo Kavazovića za reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i povjerilo mu novi sedmogodišnji mandat.

Kavazović je osvojio 291 glas, a njegov protukandidat, bivši sandžački muftija i aktuelni poslanik u Skupštini Srbije Muamer ef. Zukorlić 82 glasa. Jedan glas je bio nevažeći. 

"Konstatiram da smo dobili novog/starog reisa. Čestitam na visokom i dostojanstvenom nivou. Predstavljanje je bilo na nivou koji priliči vjerskoj zajednici i kako priliči. IZBiH je pokazala visok nivo demokratičnosti i svijesti. U ime Sabora i muslimana BiH i ostalih čestitam dr. Huseinu ef. Kavazović", kazao je predsjenik Sabora Safet Softić.  

Zukorlić je čestitao Kavazoviću naglasivši da su kandidati predstavili dva autentična programa.

''To su bila dva programa, dva kandidata, ali mi smo jedna strana. Ovo je još jedan njen uspjeh'', rekao je Zukorlić.

Dr. Husein ef. Kavazović je najavio da će nastaviti saradnju Katoličkom crkvom i SCP-om. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije