BiH / Prvi sastanak tužiteljice Tadić i direktora SIPA-e Ćuluma

04. 08. 2020. u 16:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Održan je prvi radni sastanak novoimenovanog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA i glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

U prostorijama Tužiteljstva BiH, održan je prvi radni sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, Gordane Tadić i novoimenovanog direktora SIPA, Darka Ćuluma.

Na sastanku je dogovoren intenzivan nastavak suradnje u istragama organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i krijumčarenja lica, terorizma, ratnih zločina i drugih kaznenih djela iz nadležnosti dvaju institucija, kao i nastavak rada u domaćim i međunarodnim operacijama u borbi protiv najsloženijih oblika kriminala.

Također, istaknuto je da je vrlo bitno da su ove dvije institucije za vrijeme pandemije COVID 19, uspjele organizirati svoje kapacitete, te radne aktivnosti u svim linijama rada, nisu ni jednog trenutka prekidane.

Tužiteljstvo BiH i SIPA, od svojih početaka suradnje, nakon utemeljenja početkom 2003. godine, već skoro 18 punih godina, zajedno su u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, ratnih zločina, trgovine ljudima, neovlaštenog prometa opojnih droga, međunarodnog kriminala i drugih kaznenih djela iz svoje nadležnosti.

U proteklim godinama, realizirane su istrage u stotinama predmeta, a zajedničkim radom uklonjeno je više zločinačkih organizacija, koji su svojim kriminogenim djelovanjem ugrožavale vladavinu prava i sigurnost u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Po nalogu tužitelja za ratne zločine, realizirano je više stotina lociranja i lišenja slobode osumnjičenih osoba, kao i rad na lociranju i pronalasku osumnjičenih i optuženih, koji su se skrivali izvan granica Bosne i Hercegovine, a pružane su asistencije i zaštita ugroženim svjedocima i svjedocima pod prijetnjom, što je također važna nadležnost SIPA.

U ovom trenutku, Tužiteljstvo BiH i SIPA, rade na više desetina istraga najsloženijih kaznenih djela, te sudjeluju u više međunarodnih operacija, u kojima zajedno sa partnerskim institucijama Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta, prikupljaju dokaze za kazneno procesuiranje najsloženijih oblika kriminala.

NEMA KOMENTARA