Prvi put u BiH: Samit načelnika Unije općina turskog svijeta

Anadolija
Prvi put u BiH: Samit načelnika Unije općina turskog svijeta
/ Anadolija
U Sarajevu se danas održava "Samit lokalnih vlasti Evrope i Azije" koji okuplja 150 gradonačelnika i načelnika iz 15 zemalja, članica Unije općina TDBB (Unije općina turskog svijeta).

Riječ je o događaju koji se prvi put organizuje u BiH, a ovogodišnji domaćin je Općina Novi Grad Sarajevo koja je članica Unije sa još 17 bh. općina. 

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić podsjetio je kako je cilj Unije jačanje saradnje i razmjena iskustava između lokalnih samouprava.

"Ovo je vjerovatno najveći susret lokalnih vlasti u BiH koji se održava u zadnjih desetak godina. Mislim da imamo više od sto načelnika i gradonačelnika iz država Balkana i Azije. Danas je prilika da predstavimo aktivnosti udruženja gradova Unije TDBB-a, sa sjedištem u Turskom, koja ima oko 1.200 članica."

"To će biti i prilika da se predstavi ono što je udruženje uradilo do sada i da se nakon da mogućnost općinama koje nisu članice, da se pridruže organizaciji. Ovo je prilika za saradnju među općinama, bit će mogućnosti bilateralnih sastanaka, sigran sam da će iz toga proizaći konkretna saradnja", istakao je Efendić.

Prema njegovim riječima, općine članice TDBB-a su do sada, uspostavljajući bratimske odnose sa Unijom, realizovale projekte vrijedne nekoliko desetina miliona KM. 

"Tu spadaju općine Stari Grad, Goražde, Fojnica, Konjic, Gornji Vakuf i druge... Imamo projekte čija je realizacija u toku kao što je Općina Srebrenica. Važno je reći da, kada je u pitanju prisustvo gostiju recimo iz Turske, danas imamo zaista reprezentativnu ekipu na našem samitu. Samo dva gradonačelnika recimo koji su danas prisutni, dolaze iz Kocaelija i Mersina koji imaju više stanovnika nego cijela BiH, dakle više od četiri miliona stanovnika", naglasio je Efendić.

Predsjednik TDBB-a Ibrahim Karaosmanoglu rekao je kako vjeruje da će rad tokom današnjeg samita i bilateralnih sastanaka biti plodonosan i polučiti kvalitetnim rezultatima i novim poznanstvima.

"Mi danas ovome sastanku prisustvujemo kao unija općina i imamo za cilj da prije svega razmijenimo iskustva iz domena lokalnih vlasti. Ovo je dobra prilika da se upoznamo i sklopimo poznanstva sa drugim općinama sa ovog postora koje mi smatramo bratskim. Naše općine će imati priliku da se upoznaju i vide kako mogu razmijeniti iskustva, sve u cilju boljeg života i ambijenta u našim lokalnim zajednicama", poručio je Karaosmanoglu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije