Prve reakcije na šokantni snimak iz vrtića u BiH: "Ne može te srce ne zaboljeti kada to pogledaš"

2
Radiosarajevo.ba
Prve reakcije na šokantni snimak iz vrtića u BiH: "Ne može te srce ne zaboljeti kada to pogledaš"
Foto: Facebook / Dalibor Milas o diskriminaciji dječaka

Bosanskohercegovačku javnost potresla je vijest da je u jednom vrtiću u iz Širokog Brijega dječak Jakov koji ima Down sindrom maknut s sa bine za vrijeme trajanja božične priredbe. 

Jakov je želio sudjelovati u priredbi sa svojim vršnjacima, ali u vrtiću su smatrali da bi mogao smetati ostaloj djeci.

Uslijedile su brojne reakcije ogorčenih građana, a jedan od njih je i Dalibor Dado Milas - bivši franjevac, humanist, aktivist i intelektualac. Njegovu reakciju prenosimo bez redakcijskih intervencija.

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Skandalozan snimak iz Širokog Brijega: Zašto je dječak s Down sindromom isključen iz predstave?

Skandalozan snimak iz Širokog Brijega: Zašto je dječak s Down sindromom isključen iz predstave?

"Ovih je dana u jednom dječjem vrtiću u jednom hercegovačkom gradiću organizirana Božićna priredba, na kojoj je jednom dječaku s Down sindromom uskraćeno sudjelovanje s obrazloženjem „da bi on samo smetao".

Njegova mama je na Instagramu objavila video dječaka koji sam sjedi na klupi, čeka da sve završi i – pleše. Ja i nisam nešto emotivna osoba, ali ne može te srce ne zaboljeti kada pogledaš taj prizor… Direktorica vrtića je naknadno poručila kako se njoj nije problem javno ispričati, ali da ona eto ne zna zašto. I onda će ona bez ikakvih problema na božićnoj misi u nevjerici vrtjeti glavom kako su ondašnji Židovi bili tako okrutni pa su odbili primiti trudnu Mariju, pa se ionako napaćena Marija morala poroditi u nekakvoj štali ili pećini - i propustit će sebe vidjeti u cijeloj toj priči.

Ovih sam dana na više kanala objavio da je posljednji impuls u ovom adventu poziv svima nama da preispitamo i sami sebe i sve naše društveno nepravedne odnose. Vrli katolici su se naljutili na moju opasku da se Bog na Božić objavio svijetu upravo u onima koji su bili odbačeni i prezreni. Slično kao što se i danas javlja u onima koje mi tako očito odbacujemo i negiramo.

[instagram]https://www.instagram.com/reel/CmZjadVuDey/?utm_source=ig_web_copy_link[/instagram]

Jedan moj profesor je jednom rekao nešto što mi ni dan-danas ne izlazi iz glave: 'Svi oni kojima iz određenih razloga iz naše perspektive nešto nedostaje u našem se društvu olako nazivaju 'Osobama s posebnim potrebama'. Ali nemaju oni 'posebne potrebe' već 'posebne mogućnosti'. Mi smo oni kojima nešto nedostaje, ako nismo spremni vidjeti te njihove mogućnosti'.

U ovom djetetu, kojem je zbog njegovih 'posebnih mogućnosti' bilo onemogućeno sudjelovati u Božićnoj priredbi, nalazi se više Boga nego što to mi možemo i zamisliti. Ovo je onaj pravi originalni i nepatvoreni Božić, na kojem se još jednom ostvarila misao evanđelista Ivana kada je napisao: "K svojima dođe i njegovi ga ne primiše" (Iv 1,11).

I da ponovimo: slično kao što je u ono vrijeme Bog u Betlehemu došao nekako nezamijećeno i skriveno, tako nam dolazi i dan-danas. Nije on negdje gore na nebesima, nego upravo ovdje među nama. To da nam se Bog svakodnevno javlja nije ništa novo. Mnogo je važnije jesmo li ga uopće spremni vidjeti i prihvatiti tamo gdje nam ne pada na pamet. Kao što je npr. Dijete s Down sindromom", napisao je na Facebooku Dalibor Dado Milas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije