Protiv Ramiza Salkića podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje

13
Radiosarajevo.ba
Protiv Ramiza Salkića podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje
Foto: Fena / Ramiz Salkić

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS (NSRS) Ramiz Salkić saopćio je da je protiv njega podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje.

U izjavi koju je objavio, Salkić je otkrio da je prije nekoliko sedmica dobio poziv da se javi u policijsku stanicu u Srebrenici radi davanja izjave u svojstvu svjedoka. Međutim, po dolasku u stanicu, saopćeno mu je da je protiv njega podnesena krivična prijava za navedena djela.

Salkić je naveo da je odlučio ovu informaciju podijeliti s javnošću zbog sve većih pritisaka i prijava protiv Bošnjaka u entitetu.

Šemsudin Mehmedović: Umjeto Marša mira, u Prijedoru marš nemira.

Šemsudin Mehmedović: Umjeto Marša mira, u Prijedoru marš nemira.

"Smatrao sam da nije potrebno i onako opterećenu javnost i Bošnjake uznemiravati zbog prijave protiv mene," rekao je Salkić. Međutim, nakon što je dobio poziv iz Prijedora, zaključio je da je ovo dio nove faze pritiska na Bošnjake koristeći sistemske mehanizme s ciljem stvaranja osjećaja nesigurnosti i odustajanja Bošnjaka.

Salkić je istaknuo da će oni koji se bore za svoja prava, istinu, pravdu i domovinu biti pod sve većim pritiskom, uprkos već prisutnim neugodnostima. Pozvao je nadležne državne organe da poduzmu konkretne aktivnosti kako bi zaustavili ove pojave koje dodatno ugrožavaju povjerenje Bošnjaka u pravnu i svaku drugu sigurnost.

Ramiz Salkić: 'EUFOR treba biti u Zvorniku, Srebrenici, Foči, Višegradu i Bratuncu, ne oko Sarajeva'

Ramiz Salkić: 'EUFOR treba biti u Zvorniku, Srebrenici, Foči, Višegradu i Bratuncu, ne oko Sarajeva'

"Visoki predstavnik i međunarodne oružane snage zadužene su prema dejtonskom mirovnom sporazumu da garantuju pravo na povratak protjeranih u sigurno okruženje bez diskriminacije," podsjetio je Salkić.

Dodao je da se ovaj ključni uslov potpisivanja dejtonskog mirovnog sporazuma nikada nije proveden na predviđeni način, što potvrđuju brojna ubistva, napadi, saslušanja i sistemska diskriminacija Bošnjaka.

Salkić je upozorio da novi val pritiska dolazi u osjetljivom trenutku kada su jasne težnje i napadi na dejtonski mirovni sporazum, posebno nakon usvajanja deklaracije srpskog sabora.

"Zbog toga je neophodna brza i konkretna akcija ka zaustavljanju pritiska na Bošnjake kroz fabrikovane prijave, istrage i saslušanja zbog iznesenog stava, borbe za istinu i traženja pravde za one koji su ugroženi i diskriminirani u ovom entitetu," zaključio je Salkić.

Poštovani prijatelji, Prije par sedmica dobio sam poziv da se javim u policijsku stanicu u Srebrenici radi davanja...

Posted by Ramiz Salkić on Thursday, June 13, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije