Protestna šetnja Sindikata BiH danas: Zakon o radu legalizira ropstvo

Radiosarajevo.ba
Protestna šetnja Sindikata BiH danas: Zakon o radu legalizira ropstvo
Foto: Screenshot / S protesta Sindikata 2013. godine

Članovi Saveza samostalnih sindikata BiH danas će učestvovati na protestnoj šetnji pod motom "Dokle više", kako bi ukazali na loša rješenja predviđena izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Iz Sindikata su istakli da ono što je predviđeno gura radnike u ropstvo.

Izmjene i dopune Zakona o radu tiče se načina organizacije rada za vrijeme vanrednog stanja ili stanja nesreće, a povod za njihovu izradu bilo je stanje uzrokovano pandemijom novog soja koronavirusa.

"Nema definirane minimalne plaće u FBiH. Ako neki poslodavac odluči da za 72 sata tjednog rada radniku isplati 200 KM, nećete imati nijedan pravni akt, modalitet ili modus da ga tužite i da dobijete makar 406 KM, kolika se sada govori da je minimalna plaća", rekao je jučer Selvedin Šatorović iz SSS BiH.

Protestna šetnja najavljena je za 11 sati, ispred sjedišta Vlade FBiH i Parlamenta FBiH u Sarajevu, uz poštivanje preporuka i naredbi epidemiologa.

Iz SSS BiH su zaprijetili i generalnim štrajkom na području FBiH ako predviđeno zakonsko rješenje dobije zeleno svjetlo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije