Protesti u Sarajevu zbog smrti djevojčice iz Kaknja: "Smrt Džene je ubistvo"

0
N. Ka.
Protesti u Sarajevu zbog smrti djevojčice iz Kaknja: "Smrt Džene je ubistvo"
Foto: N.K. / Radiosarajevo.ba / Protesti u Sarajevu zbog smrti djevojčice Džene

"Tvoja smrt je naša obaveza. Smrt Džene je ubistvo. Oprosti nam Džena".

Ovako glase jedne od ključnih poruka koju danas nose građani, okupljeni u Sarajevu ispred zgrade Vlade Kantona, zbog smrti djevojčice Džene Gadžun (3).

Ranije su poručili kako žele izraziti podršku porodici Gadžun, informirati širu javnost o slučaju, ali i dostaviti listu zahtjeva Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo.

Saobraćajna nesreća kod Jablanice: Automobil završio na krovu

Saobraćajna nesreća kod Jablanice: Automobil završio na krovu

Danas se ispred zgrade Vlade okupili građani svih generacija. Tu su tinejdžeri, roditelji s malom djecom, penzioneri. 

"Draga Džena oprosti nam, dragi Murise oprosti nam, draga Amila oprosti nam. Prodici Gadžun izražavamo iskreno saučešće u ime građana grada Sarajeva.

Slike Murisa sa tabutom draže Džene sa jučerašnje dženaze slomile su naša srca. Draga Džena nije dočekala svoj prvi dan u školi, maturu, prijemni ispit na fakultetu, ličnu kartu, a imala je ovozemaljsko pravo na to.

Koliko dugo ćemo se kriti iza licemjerne izjave: Sada si na ljepšem mjestu. Ko smo mi da to kažemo? Jesmo li Dženi dozvolili da bira najljepše mjesto za sebe? Nismo.

Smrt Džene Gadžun je ubistvo prema Krivičnom zkaonu Federacije BiH.

Dragi doktori koje ste svoj život posvetili koji ste život posvetili spašavanju ljudskih života i koji u svojim srcima čuvate Hipokratovu zakletvu, hvala vam. Volimo vas i povjeravamo vam naše živote i žive naših najmilijih.

Poduzete aktivnosti od strane Ministarstva zdravstva KS i Kantonale uprave za inspekcijske poslove KS i Tužiteljstvo KS nas ohrabruju i vraćaju nadu. Od vas očekujemo ispunjeavanje svih zahtjeva koji će se danas naći na protokolima vaših organa.

Dragi inspektori, policajci, tužitelji i sudije, u vas imamo puno povjerenje, nemojte to povjerenje iznevjriti. Ukoliko dođe do pritiska određenih interesnih grupa, intervenisat ćemo i odraniti pravo na život.

Dragi mediji, vi ste naš svjetionik u mraku zvanom Bosna i Hercegovina. Vi ste naš glas.Sa ovog mjesta upućujemo vam iskrenu molbu da budete s nama u ovoj borbi.

Draga Amila i Murise, danas 19. novembra 2021. godine vam dajemo obećanje da će odgovornizavršiti u zatvoru. Jedan veliki čovjek je rekao obećanje je dug. Danas, na ovom mjestu zadužili smo se kod drage Amile i Murisa", ovo je proglas koji je pročitao Alen Alić prije predavanja zahtjeva u Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

..... 

Podsjećamo, Džena Gadžun (3) preminula je 14. novembra 2021. nakon komplikacija tokom operativnog zahvata očnog kapka u privatnoj poliklinici Bejtović u Sarajevu. Ova vijest potresla je bh. javnost, a zbog cjelokupnog slučaja zatražena je i obdukcija.

Jedan od vještaka kazao nam je da je obdukcija završena, ali da će se raditi dodatne analize, te da će to potrajati.

Rezultati obdukcije i navedenih analiza bit će poznati nakon što cijeli ovaj proces bude završen.

Slučaj je preuzelo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba već su ispitani brojni svjedoci.

"Istraga je u toku, a više detalja ćemo objaviti uskoro", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Tužilaštva KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije