Veliki broj policajaca pred zgradom Vlade FBiH, sve spremno za protest penzionera

E. H.
Veliki broj policajaca pred zgradom Vlade FBiH, sve spremno za protest penzionera
Veliki broj pripadnika policije od jutros se nalazi pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, zbog najave da bi na proteste u Sarajevo trebalo stići više od 15.000 penzionera.

Rano jutro je postavljena visoka zaštitna ograda oko cijele zgrade, a tokom dana brojne policijske jedinice stigle su pred zgradu Vlade, kako bi se spremili za osigurane tokom skupa. Također, evidentno je i da su policijski službenici donijeli mnogo opreme ispred zgrade Vlade, zbog čega je moguće očekivati veliki skup.

Podsjećamo, prethodnih dana najavljeno je da će više hiljada penzionera stići u Sarajevo, kako bi održali proteste putem kojih žele izraziti nezadovoljstvo trenutnim stanjem njihovih penzija. Kao glavni razlog organiziranja ovih protesta naveli su raniju odluku Vlade FBiH da odbije povećati penzije za 10 posto.

Protesti se organiziraju unatoč tome što je Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici utvrdila i po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o PIO-u.

Iz Udruženja penzionera FBiH ranije su poručili da se stide odluke Vlade FBiH kojom je izbjegnuto povećanje penzija, jer 66 posto od 410.000 penzionera u FBiH živi od minimalne penzije.

Pored povećanja penzija, na današnjim protestima postavit će zahtjeve da bude organiziran Federalni zavod PIO, te da udruženja penzionera budu oslobođena plaćanja poreza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije