Građani protestiraju ispred zgrade Vlade KS-a: Ubistvo, a ne nesreća!

S. H., F. Z., N. K.
Građani protestiraju ispred zgrade Vlade KS-a: Ubistvo, a ne nesreća!
Stravična saobraćajna nesreća koja se desila u ponedjeljak u Sarajevu, a u kojoj su poginule dvije studentice, potresla je bh. javnost.

Građani Sarajeva, ali i Bosanske Krupe i Bugojna, iskazali su u utorak na ulicama svojih gradova nezadovoljstvo sigurnosnom situacijom u Sarajevu i BiH, kao i divljanjem na bh. ulicama.

Ipak, to neće ostati jedina reakcija građana na ovu tragediju. 

Više od stotinu građana danas se okupilo ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo sa šest zahtjeva.

Kao i na protestima održanim u utorak, građani nose transparente s natpisima: "Ja sam sljedeći/a" i "Ubistvo, a ne nesreća".

„Neka je sramota sve one koji su na funkcijama i koji trebaju voditi brigu o sigurnosti građana u Sarajevu što su dozvolili da nedužne dvije studentice tragično stradaju. Ovo što mi preživljavamo kao građani, jeste teror a neka je i sramota i Sarajlija što su dopustili taj teror i što se nisu borili protiv njega. Naše zahtjeve dostavit ćemo svim nadležnim institucijama u KS-u“, rekla je aktivistica Svjetlana Nedimović i jedna od organizatorica protesta, te je ušla u zgradu Vlade Kantona Sarajevo da preda zahtjeve građana.

U Sarajevu su danas protestirali i studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu zatraživši ubrzano i transparentno procesuiranje i kažnjavanje Sanjina Sefića, koji je osumnjičen da je vozeći 100 km/h prošao na crveno svjetlo i tom prilikom na pješakom prelazu usmrtio njihove kolegice Editu Malkoč (20) i Selmu Agić (21), te nakon toga pobjegao s mjesta događaja. Studenti su, također, iznijeli i druge zahtjeve

U Bihaću je također održana protestna šetnja studenata u znak sjećanja na tragično stradale studentice u Sarajevu, nakon čega su u Unu za njih bacili bijele ruže.

Zahtjevi koje su organizatori istaknuli su:

  1. Neopozivu ostavku premijera Vlade Kantona Sarajevo i ministra za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo.
  2.  Smjenu: komesara policije Kantona Sarajevo, načelnika sektora uniformirane policije KS-a, komandira jedinice za saobraćaj KS-a i glasnogovornika MUP-a KS-a.
  3. Hitnu tematsku sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo o sigurnosti, s ciljem formuliranja preporuka na osnovu kojih će Vlada KS-a donijeti hitan paket konkretnih mjera za značajno poboljšanje situacije. Na sjednici mora biti omogućeno obraćanje predstavnika građana.
  4. Utvrđivanje i javno obznanjivanje odgovornosti Tužilaštva Kantona Sarajevo u ovom i drugim sličnim slučajevima koji prolaze bez adekvatne ili čak bilo kakve kazne.
  5. Pokretanje postupka izmjene krivičnih zakona i drugih relevantnih zakonskih propisa u cilju adekvatnog kažnjavanja saobraćajnih nesreća koje su zapravo ubistva.
  6. Istraga i krivični postupak protiv pripadnika Granične policije BiH ukoliko se utvrdi saučesništvo u bijegu osumnjičenog iz zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije