Najavljeni novi protesti pred zgradom Vlade KS-a

Radiosarajevo.ba
Najavljeni novi protesti pred zgradom Vlade KS-a
Nakon što je stravična saobraćajna nesreća, u kojoj su poginule dvije studentice, potresla cjelokupnu javnost, koja je jučer tokom cijelog dana tražila da se kazne odgovorni za nesigurnost građana, sve je kulminiralo sinoćnjim protestima u Sarajevu.

Mirni protesti, kojima su građani iskazali svoj bunt protiv divljanja na ulicama Sarajeva i općenito BiH, bio je odgovor građana na pogibiju studentica. Građani su tražili odgovor na pitanje "Ko je sljedeći?", aludirajući na pogibiju dvije studentice, Selme Agić i Edite Malkoč u tragičnoj saobraćajnoj nesreći pred Historijskim muzejom.

Ipak, čini se da to nije sve što će biti reakcija javnosti na tragediju od preksinoć, te su pojedini građani na društvenoj mreži Facebook već sutra pozvali na nove proteste ovim povodom. Protesti pod nazivom Edita i Selma, korak 2: Idemo pred Vladu KS-a! zakazani u 15.00 sati pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo, gdje će građani istaći svoje zahtjeve.

"Sarajevo, kao i cijela zemlja, po ko zna koji put žali za žrtvama terora na gradskim cestama, a vlasti izbjegavaju odgovornost, kako za ovaj slučaj tako i za poboljšanje cjelokupne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Vlasti na svim nivoima su dužne da nam garantira sigurnost i zaštite naše živote", kazali su organizatori u saopćenju kojim građane pozivaju ponovo na ulice.

Organizatori najavljuju i da će njihovi zahtjevi uz narednom periodu biti jasni i tražit će ostavke i smjene svih onih koje smatraju odgovornim zbog manjka sigurnosti na ulicama Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a nadaju se da će ih u tome pomoći i njihovi sugrađani.

Zahtjevi koje su organizatori istaknuli su:

  1. Neopozivu ostavku premijera Vlade Kantona Sarajevo i ministra za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo.
  2.  Smjenu: komesara policije Kantona Sarajevo, načelnika sektora uniformirane policije KS-a, komandira jedinice za saobraćaj KS-a i glasnogovornika MUP-a KS-a.
  3. Hitnu tematsku sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo o sigurnosti, s ciljem formuliranja preporuka na osnovu kojih će Vlada KS-a donijeti hitan paket konkretnih mjera za značajno poboljšanje situacije. Na sjednici mora biti omogućeno obraćanje predstavnika građana.
  4. Utvrđivanje i javno obznanjivanje odgovornosti Tužilaštva Kantona Sarajevo u ovom i drugim sličnim slučajevima koji prolaze bez adekvatne ili čak bilo kakve kazne.
  5. Pokretanje postupka izmjene krivičnih zakona i drugih relevantnih zakonskih propisa u cilju adekvatnog kažnjavanja saobraćajnih nesreća koje su zapravo ubistva.
  6. Istraga i krivični postupak protiv pripadnika Granične policije BiH ukoliko se utvrdi saučesništvo u bijegu osumnjičenog iz zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije