Protest zbog spomen-bisti borcima NOR-a: To su osvjedočeni srpski zločinci

Fena
Protest zbog spomen-bisti borcima NOR-a: To su osvjedočeni srpski zločinci
/ Foto: trebinje.rs.ba
Porodice žrtava komunističkog terora organizirat će u subotu, 8. oktobra, u Trebinju protestni skup zbog nedavnog postavljanja spomen-bisti narodnim herojima Narodnooslobodilačkog rata (NOR) Savi Kovačeviću, Dragici Pravici i Vladu Šegrtu.

"Pozivamo sve građane da nam pruže podršku u sprečavanju ove nepravde", kaže se u obavještenju organizatora protesta. 

Spomen-biste okrivene su prije tri dana u gradskom parku, tokom obilježavanja 73. godišnjice od oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu.

Izradu bisti finansirala je Gradska uprava.

I Općinska boračka organizacija Gacko je saopćila da najenergičnije protestuje "protiv sramnog čina postavljanja bista tkz. narodnim herojima Savi Kovačeviću, Dragici Pravici, Vladu Šegrtu i drugim".

"Podsjećamo sve one koji to neznaju, ili su možda to zaboravili, da se zapravo radi o osvjedočenim srpskim zločincima koji su upravo u Gacku počinili najstravičnije zločine nad svojim narodom. Podizanje bista smatramo ponovnim još gnusnijim zločinom nad žrtvama i njihovim potomcima. Borci Odbrambeno-otadžbinskog rata smatraju da oni imaju posebno obavezu da spriječe ovo bezumlje imajući u vidu doprinos srpskih boraca i historijski iskorak ka praštanju i bratskom pomirenju", navodi se, između ostalog, u saopćenju Općinskog BORS-a u Gacku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije