Protest radnika s pijace Otoke ispred Vlade KS-a

S. Dž.
Protest radnika s pijace Otoke ispred Vlade KS-a
Oko stotinu radnika čije su radnje na pijaci Merkur Otoka jutros zapečaćene započelo je mirni protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Radnici su najprije u znak protesta bili ispred sjedišta Porezne uprave, a potom se uputili pred zgradu Vlade KS.

Radnici tvrde da im se žele uvesti fiskalne kase i da se njihovi boksovi ne mogu tretirati kao radnje u centru grada te traže da im se pojasni "kako to ispravno trebaju registrirati  svoj obrt, jer od toga žive sa svojim porodicama".

"Tražimo rješenje ovdje zato što su nam federalna i kantonalna policija zapečatile radnje. Traže da plaćamo doprinose kao da plaćamo 40 kvadrata prostora, a ne tri. I na to plaćamo kiriju od 550 do 1.500 KM", rekla nam je Ema Plećan za Radiosarajevo.ba, radnica sa pijace na Otoci.

"Mirno se okupljamo, nismo mi divljaci. Ali nije isključeno da krenemo radikalno, naše rješenje se mora naći", dodala je Ema. "Mi ne bježimo od tog da plaćamo, ali ne toliko. Mi toliko ne možemo ni da zaradimo. Gdje smo mi u toj priči?", kazala je.

Porezna uprava FBiH danas je saopćila da je jučer izvršeno 256 inspekcijskih nadzora kojima  su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji pružaju ugostiteljske, trgovinske i druge uslužne djelatnosti.

U toku ovih aktivnosti inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 107 neprijavljenih radnika, 78 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa i 113 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnih uređaja.

Zapečaćeno je 111 objekata.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su obećali pregovarati sa radnicima, rekla je Ema Plećan za Radiosarajevo.ba, a radnici su odabrali ekipu koja će pregovaratis a Vladom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije