Protest radnika BHRT-a: Novac od RTV takse stoji na računu Elektroprivrede BiH

3
FENA
Protest radnika BHRT-a: Novac od RTV takse stoji na računu Elektroprivrede BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / BHRT protest

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su ukazali na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u BHRT-u saopštili su kako će, ukoliko današnji protest ne bude dao željeni rezultat, poduzeti korake ka organizovanju generalnog štrajka, u skladu sa zakonskim procedurama.

Istaknuto je da radnicima te kuće, koji platu nisu dobili već 50 dana, godinama nisu uplaćeni porezi, penzioneri ne mogu ostvariti svoja prava, a zaposlenima je ugrožena egzistencija i pravo na dostojanstven rad.

Ana Brnabić tvrdi da je predsjednik Srbije u smrtnoj opasnosti

Ana Brnabić tvrdi da je predsjednik Srbije u smrtnoj opasnosti

Radnici tvrde da je podrška predstavnika vlasti ostala deklarativna, a brojna obećanja kako će pomoći rješavanje pitanja ekonomskog opstanka BHRT-a ostala su, kako navode, neostvarena.

Na današnjem protestu upozorenja radnicima su podršku uputile brojne organizacije i kolege iz drugih sindikata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ponudio je pomoć prilikom organizovanja eventualnih budućih protesta, ne u zgradi RTV doma, već ispred Parlamentarne skupštine BiH.

FTV: 'Po čijem nalogu UO BHRT-a bira sunovrat umjesto razuma i plata uposlenicima?'

FTV: 'Po čijem nalogu UO BHRT-a bira sunovrat umjesto razuma i plata uposlenicima?'

Podsjetili su da novac prikupljen od RTV takse u Federaciji BiH i dalje stoji na računu JP Elektroprivrede BiH, jer nema dogovora o pravednoj raspodjeli sredstava između menadžmenta BHRT-a i Federalne televizije. U međuvremenu, političari obećavaju, ali odgovornost ne preuzimaju.

BHRT je od juče ukinuo 15 emisija iz svog programa, a neke su i skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su Jedan, Odbrojavanje, Putevi zdravlja, Nova avantura, domaći dokumentarni program, Propuh, Thinking Box, Art Depo, Moja zemlja, DVS - Filmski festival u Kanu, Identiteti, Global, Konačno petak sa Majom Miralem, Inbox, Trend dok će emisija Jutro za sve trajati dva umjesto tri sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije