Prosvjetari u RS-u traže usklađivanje plaća s budžetskim korisnicima

AA
Prosvjetari u RS-u traže usklađivanje plaća s budžetskim korisnicima
Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, poručio je danas da će ovaj sindikat insistirati na što skorijem usklađivanju koeficijenta zaposlenih u prosvjeti i kulturi s ostalim budžetskim korisnicima.

"Vjerujem da će do toga doći najkasnije 1. januara 2019. godine, kako je predviđeno Akcionim planom koji smo potpisali s Vladom RS", rekao je Gnjatić.

Objasnio je da ujednačavanje koeficijenta ovaj sindikat traži već deset godina. Sporno je što zaposleni u prosvjeti i kulturi u RS s visokom stručnom spremom imaju koeficijente devet, devet i po i 10, dok s istom stručnom spremom zaposleni kod drugih budžetskih korisnika imaju najmanje koeficijent 13.

Komentarišući odluku Ustavnog suda RS kojim je proglašeno neustavnim uputstvo o obračunu naknade za prevoz, Gnjatić je najavio da će danas uputiti resornom ministarstvu prijedlog za pregovore koji bi mogli biti održani sljedeće sedmice.

"Tražimo da se ova odluka primjenjuje odmah, a moramo izučiti pravni osnov i kao i ostale kolege tražićemo i naknadu štete", kazao je Ganjatić.

U zavisnosti od ishoda pregovora rukovodstvo sindikata donijeće odluku o adekvatnim mjerama, a Gnjatić je istakao da očekuje da će pregovori uspjeti i da neće biti potrebe za drugim vidovima sindikalne borbe.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije