Građani i dalje bez 4G mreže: Zbog zakona zaostajemo čak i za Etiopijom i Gabonom

E. H.
Građani i dalje bez 4G mreže: Zbog zakona zaostajemo čak i za Etiopijom i Gabonom
Foto: EPA / Ilustracija
Stanovnici Bosne i Hercegovine već godinama čekaju na zakonska rješenja koja će omogućiti korištenje novih tehnologija u oblasti mobilnih komunikacija, poznatijom pod nazivom 4G mreža, a izvjesno je da to neće doživjeti u skorije vrijeme.

Tačnije, iako postoje gotovo svi preduvjeti za konačno uvođenje 4G mreže na području BiH nepostojanje zakonskih rješenja u potpunosti koči ovakav tehnološki napredak. 

Ranije, predstavnici vlasti najavljivali su kako bi 4G mreža na prostoru naše države mogla zaživjeti početkom 2018. godine, no prema svemu sudeći barem do polovine godine takvo nešto neće biti moguće.

RAK: Spremamo potrebne dokumente, ali potrebna je saradnja i drugih nadležnih tijela

"Kada je riječ o uvođenju 4G mreže u BiH, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je i prije usvajanja posljednje Politike sektora telekomunikacija obezbijedila neophodni radio frekvencijski spektar, koji se sada može staviti u upotrebu, nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo ovaj dokument. Agencija trenutno radi na izradi prijedloga odluke kojom će se utvrditi kada i pod kojim uslovima će biti izdavane LTE (Long Ter Evolution - sistem pokretnih komunikacija novije generacije) dozvole postojećim licenciranim mobilnim operaterima", istaknula je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica RAK-a Jovana Vučetić.

rak_rtrs_predrag_kovac_AA(2).jpg - undefined

Ona je dodala i kako će ovim prijedlogom odluke biti utvrđeni cijena, način i postpupak plaćanja dozvola, kao i namjenu uplaćenih sredstava, te će taj prijedlog na kraju s Ministarstvom komunikacija i transporta BiH i resornim entitetskim ministarstvima, koja će biti dostavljena Vijeću ministara na usvajanje.

Ipak, ova aktivnost ne zavisi samo od RAK-a, nego i od drugih institucija koje moraju raditi sinhronizirano kako bi se precizirali datumi kada će ova usluga biti na raspolaganju krajnjim korisnicima. S druge strane, iz MInistarstva komunikacija i prometa BiH ističu kako je Politika sektora elektronskih komunikacija u BiH za period 2017 - 2021. godina već usvojena, kao i Akcijski plan za provođenje politike.

Inače, prema dokumentu Politika u sektoru telekomunikacija definirano je da će se frekventni spektar za 4G mrežu dodijeliti trima dominantnim operaterima u BiH. Do marta bi trebalo biti poznati svi detalji kao što je dužina trajanja dozvole, način razvoja mreže i ostalo.

Ministarstvo prometa i komunikacija: Formalno-pravno, uvođenje 4G mreže u BiH je omogućeno

"Formalno-pravno omogućeno je uvođenje 4G mreže u BiH, što je uostalom i bio zadatak Ministarstva komunikacija i prometa BiH. Prema ovom Akcijskom planom definirano je da će RAK, u saradnji s ovim ministarstvom utvrditi detalje o izdavanju LTE dozvola, te su trenutno u toku pripremne aktivnosti sa ciljem donošenja odluke koja će sadržati značajne parametre za pokretanje 4G mreže u BiH. Nakon toga bit će pripremljeni potrebni prijedlozi Odluka za razmatranje i usvajanje na Vijeću ministara BiH, što je preduslov da se potpišu ugovori sa svakim telekom operaterom", pojasnili su nam iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Dodali su i kako je, gledajući sve korake, najteži posao upravo pripremiti prijedlog odluke sa studijom o utvrđivanju uvjeta za izdavanje LTE dozvola i određivanje cijene dozvole.

parlamentBiH-vijece-ministara.jpg - undefined

Agencija nije radila finansijske procjene o tome koliko će novca biti naplaćeno od dozvola. Ove procjene je moguće uraditi kada bude definisana cijena te dozvole, kao i način i postupak plaćanja. Na pitanje koliko će koristi uvođenje 4G mreže u BiH donijeti našoj državi iz RAK-a, koji kreira Prijedlog odluke o izdavanju LTE dozvola, ističu kako još uvijek nisu poznate finansijske koristi, ali da su općenite koristi višestruke.

"Kada cijena LTE dozvola bude određena bit ćemo u mogućnosti odrediti i ukupne doprinose za državu. Osim direktne koristi za državni budžet, bila bi omogućena znatna ulaganja u mrežnu infrastrukturu mobilnih operatera, te uvođenje novih usluga. Frekvencije koje bi se dodjeljivale 4G operaterima omogućile bi pokrivanje ruralnih područja s manjom gustoćom stanovnika, a operateri bi mogli efikasnije planirati razvoj mreža. Pored toga, 4G mreža omogućila bi korisnicima brzine pristupa internetu do 100 Mbit/s, a poznato je da dostupnost brzog interneta smanjuje digitalni jaz između urbanih i ruralnih sredina. Konačno, povećana brzina širokopojasnog pristupa internetu pozitivno bi se odrazila na ekonomiju u cjelini, a naročito u slabije razvijenim područjima", dodala je Vučetić.

Telekom operateri spremni, ali zbog zakona BiH zaostaje za Kambodžom, Etiopijom, Gabonom...

Sa stavovima da 4G mreža ima svoje prednosti te da je prijeko neophodna građanima BiH slažu se i u telekom operaterima. Također, dodaju kako operateri već odavno imaju sve uslove za uvođenje ovih tehnologija, ali da su zakazali oni koji im to trebaju obezbijediti.

"Ako govorimo o tehnološkom razvoju kompanije, potpuno smo svjesni potreba i zahtjeva tržišta te kontinuirano pratimo svjetske trendove i osiguravamo najsavremenije tehnologije za svoje korisnike. Kao što smo već ranije isticali, BH Telecom je potpuno spreman za uvođenje 4G tehnologije. Dakle, mi smo spremili svu potrebnu dokumentaciju za realiziranje ovog projekta i već napravili određene pripreme na mreži", kazala nam je glasnogovornica BH Telecoma Nađa Lutvikadić.

Pojasnila nam je i kako je BH Telecomu potrebna još samo licenca, kako bi proveli nabavni postupak i implementirali projekt na terenu, za što im je potrebno šest mjeseci, nakon čega bi krajnji korisnici mogli koristiti 4G mrežu.

bhtelekom_RSA2.JPG - undefined

"Međutim naš razvojni put ovim nije zaustavljen i prošle godine smo promovirali ključni dokument za tehnološki razvoj BH Telecoma pod nazivom "Master plan razvoja tehnologija i servisa 5G do 2020. godine“. Kašnjenje u implementaciji 4G mobilne mreže koje je zbog nedostatka regulative afektiralo i druge bosanskohercegovačke telekom operatore, BH Telecom će nadomjestiti dodatnom modernizacijom radio pristupne mreže u fazi uvođenja 4G u narednih nekoliko mjeseci", zaključila je Lutvikadić za Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, 4G mreža predstavlja zapravo četvrtu generaciju u prijenosu podataka u oblasti mobilnih komunikacija. Za razliku od 3G mreže, omogućuje i do sedam puta veću brzinu prijenosa podataka, kao i prijenos većih “blokova” podataka istodobno. U Europi je 4G mreža ušla u upotrebu 2012. godine.

Ono što je poražavajuće jeste da je BiH ostala u društvu država poput Kube, Afganistana, Sjeverne Koreje, Čada i Hondurasa koji nemaju ovu mrežu, a zaostajemo i za državama koje, prema percepciji prosječnog stanovnika BiH, slove za siromašne. Tako, naprimjer, 4G mrežu mogu koristiti stanovnici Gabona, Kambodže, Bangladeša, Etiopije, Gvineje Bisao i brojni drugi, dok bh. građani još uvijek čekaju na ovu tehnologiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije