Pronađen još jedan snajperista, družio se i s Dodikom: "Ubio sam čovjeka u Sarajevu"

2
Radiosarajevo.ba
Pronađen još jedan snajperista, družio se i s Dodikom: "Ubio sam čovjeka u Sarajevu"
Foto: BN TV / Čamber u društvu s Dodikom

U Tužilaštvu BiH je formiran predmet o video snimcima snajperskog djelovanja u sarajevskom naselju Nedžarići.

"Predmet je formiran odmah nakon što su se na internet portalima pojavili video-snimci. Bit će ispitane sve okolnosti i uloga svih osoba zabilježenih na snimku", saopćili su iz Tužilaštva BiH.

No, sada se javljaju nove okolnosti koje bi mogle tražiti nove aktivnosti Državnog tužilaštva.

Druženje s Dodikom

Naime, Dalibor Čamber, osoba iz kriminalnog miljea, optuženi za ubistvo Duška Savanovića u novogodišnjoj noći u Trnu kod Laktaša, ispričao je sudskom vještaku forenzičke psihijatrije da je za vrijeme rata u Sarajevu iz snajpera ubio jednu osobu, a drugu ranio.

Ovu šokantnu izjavu Čambera jučer je u Okružnom sudu u Banja Luci pročitala Sanja Vukadinović Stojanović, vještak sudske medicine iz oblasti forenzičke psihijatrije.

Tokom svjedočenja ona je pročitala dio iskaza koji je Čamber dao njoj tokom pregleda.

"Ja sam vojnik. Sa 18 godina sam se dobrovoljno prijavio u vojsku. Iz snajpera sam u Sarajevu ubio čovjeka, drugog ranio, a ova država me je odbacila. Napao sam još jednu osobu u Prijedoru, nakon što je napao mog druga,. Zbog toga sam osuđen na 14 mjeseci zatvora", izjavio je ovo Čamber tokom psihološke procjene.

On je, također, rekao da je u Srbiji obezbjeđivao političare i estradne ličnosti. Čabmer je ispričao i da je kobnog dana popio četiri leksilijuma i više piva, prenosi Srpskainfo.

Tragom ove informacije portal Radiosarajevo.ba je kontaktirao Tužilaštvo BiH, tražeći informaciju da li će i Čamberova izjava biti provjerena u okviru predmeta o 44-mjesečnom snajperskom teroriziranju građana Sarajeva.

Zasad očekujemo njihovu reakciju.

Čabmer je javnosti poznat i po zajedničkoj fotografiji sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Lider SNSD-a se u januaru 2017. godine, povodom neustavnog dana RS fotografirao sa pripadnicima "Srbske časti" sa kojima je bio i Čamber.

Čamber u društvu s Dodikom - undefined

Foto: BN TV: Čamber u društvu s Dodikom

"I Dalibor Čamber je osoba iz kriminalnog miljea kome se, između ostalog, pripisuje i pokušaj ubistva", pisao je tada portal BN.

Šta je kazao tužilac

Inače, nakon Čamberovih jučerašnjih izjava o snajperskom djelovanju u Sarajevu, Okružni javni tužilac Aleksandar Simonović je nakon suđenja rekao da će se morati provjeriti ove tvrdnje koje je iznio Čamber.

Podsjetimo, Čamber je optužen da je u novogodišnoj noći, na benzinskoj pumpi u Trnu, hicima iz pištolja ubio Duška Savanovića i ranio Aleksu Babića.

Vještak Vukadinović-Stojanović ispričala je da je tokom pregleda i posmatranja utvrdila je da Čamber ima poremećaj ličnosti i da je kobne noći bio smanjene uračunljivosti, ali ne bitno.

Takođe je navela da je on osoba koja smatra da treba uzimati pravdu u svoje ruke.

Doktor Željko Karan rekao je da je uradio obdukciju tijela nastradalog Savanovića.

On je ispričao da je utvrdio da je Savanović imao prostrijelnu ranu, odnosno da je hitac ušao s lijeve strane leđa, te da je putanja hica od dolje prema gore.

"Imao je i povredu koljena, a moguće da je nastala prilikom pada. Mladić je umro od masivnog krvarenja", pojasnio je Karan.

Karan je ispričao da je imao uvid i u medicinsku evidenciju Alekse Babića i utvrdio da je on imao povredu stopala, te da se radi o teškoj povredi, ali da zbog nje nije bio životno ugrožen.

Vještak Jelena Janković, koja je zaposlena u KTC MUP Republike Srpske, rekla je da je dobila naredbu tužilaštva da vještači odjeću Alekse Babića i Duška Savanovića, kako bi utvrdila da li na njima ima čestica baruta.

Ispričala je da je vještačila 11 odjevnih predmeta i da su samo na donjem vešu Savanovića pronađeni tragovi koji bi mogli poticati od barutnih čestica.

Jučer je saslušan i vještak Veselka Bjelaković, koja je istakla da je radila analizu krvi učesnika ovog sukoba.

"Tokom vještačenja utvrđeno je da je Duško Savanović u kritičnom trenutku imao 2,08 promila alkohola u krvi, a Dalibor Čabmer 1,85 promila. Urađena je i analiza krvi Alekse Babića i utvrđeno je da je u trenutku sukoba imao 1,43 promila alkohola u krvi", istakla je Bjelaković.

Ona je, na pitanje Čamberovog advokata Miloša Paleksića, rekla da u MUP Srpske nemaju laboratoriju za analizu krvi na droge i da se to može jedino uraditi u Sarajevu.

Advokat Paleksić je zatražio od suda da se uputi zahtjev da se uradi analiza krvi Čambera na opijate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije