Promjenjiv kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo: Ponovo se bilježi rast PM10 čestica

5
Radiosarajevo.ba
Promjenjiv kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo: Ponovo se bilježi rast PM10 čestica
Foto: A. K. / Zagađenje zraka u Sarajevu

Meteorološke oscilacije, kao i oscilacije koncentracija zagađujućih PM10 čestica, karakterišu sliku kvaliteta zraka danas u Kantonu Sarajevo.

Nakon kratkotrajnog poboljšanja u prijepodnevnim satima, ponovo se bilježi rast PM10 na pojedinim mjernim mjestima.

Prema posljednjim podacima, najviše vrijednosti ovog polutanta su izmjerene u Ilijašu i na Otoci i iznosile su preko 80 mikrograma po metru kubnom, dok su na drugim mjernim mjestima, ispod ili blizu 50 mikrograma po metru kubnom što je granična vrijednost za epizodu "Pripravnost".

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas i naredna tri dana se očekuje relativno stabilna vremenska situacija, uz smanjenje temperature, sa povremenim padavinama, bez inverzije i vjetrom umjerenog do slabog intenziteta, promjenjivog smjera.

Bez obzira na ovakvu vremensku prognozu, ipak postoji mogućnost da vremenske varijacije neće dovesti do dugotrajnijeg i značajno boljeg kvaliteta zraka.

Očekivano slabljenje vjetra može uzrokovati ponovno nakupljanje zagađujućih materija u kratkom vremenskom roku, a zbog čega je, između ostalog, "Pripravnost" još uvijek aktuelna u Kantonu Sarajevo, saopšteno je iz Vlade KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije