Speleolozi upozorili na značaj zaštite podzemnih voda

0
FENA
Speleolozi upozorili na značaj zaštite podzemnih voda
Foto: Facebook / Akcija čišćenja jama

U sklopu projekta "Primjena specifičnih vještina speleologije u zaštiti okoliša na području Hercegovine", u organizaciji Speleološkog društva Herceg i Speleološkog društvo 'Zelena brda' iz Trebinja, održana je tribina o zaštiti krškog ekosustava i podzemnih voda.

Po riječima predsjednika Speleološkog društva Herceg Mostar Ivana Marića, glavni cilj projekata je skrenuti pozornost javnosti na utjecaj otpada u speleološkim objektima na vodu koju svi pijemo.

"Mi trenutno radimo na platou iznad Mostara, Raškoj gori, Gorancima i Bogodolu, koji su prepuni jama. Nažalost, primijetili smo u njima da ima velikih količina smeća i onda smo došli na ideju da uradimo jedan ovakav projekt s obzirom da znamo da su ispod nas podzemne vode i da bi moglo doći do nekih loših utjecaja na vodu koju pijemo", kazao je Marić.

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Bojan Šunjić iz Speleološkog društva Herceg dodao je kako hercegovački kraški predjeli nemaju puno tekućih voda, već se uglavnom radi o podzemnim vodama koje kraški predio čisti, skuplja i na kraju izbacuju najčešće u velika vrela u podnožjima planina.

"Okolica Mostara i praktično cijela Hercegovina koristi pitku vodu iz velikih vrela u koja voda dolazi kroz te kraške šupljine. Ako su zagađene špilje naravno da zagađenje dolazi do izvorišta pitkih voda", upozorio je Šunjić.

U okviru projekta, dodao je, planirano je istraživanje jama te klasificiranje koje jame su zagađene i kojim otpadom.

"Planirano je i čišćenje jama te ono što je najvažnije, prevencija koja će se provoditi kroz predavanje u školama o zaštiti voda, kroz javne tribine i kroz izradu posebnog dokumentarnog video materijala kojim ćemo upozoriti stanovništvo Hercegovine koliki je značaj očuvanje podzemnih objekata i najvećeg blaga: pitke vode", istaknuo je Šunjić.

Aktivnosti koje provode Speleološko društvo Herceg i Speleološkog društvo Zelena brda, dio su šireg projekta "Jačanje Zelene mreže u BiH" koji uz financijsku podršku Veleposlanstva Republike Italije u BiH implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH).

Speleološko društvo „Herceg“ Mostar zajedno sa partnerom Speleološko društvo „Zelena Brda“ Trebinje kreće u realizaciju...

Posted by Speleološko društvo "HERCEG", Mostar on Wednesday, January 18, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije