Promjena u dijelu BiH: Uvode elektronske upise za osnovne i srednje škole

0
Fena
Promjena u dijelu BiH: Uvode elektronske upise za osnovne i srednje škole
FOTO: Pixabay / Učionica / Ilustracija

Centar za informacijske tehnologije SUMIT razvio je novi sistem elektronskih upisa za osnovne i srednje škole u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Nakon što je prošle godine sistem uspješno primijenjen za upise u Livanjskom kantonu, od ove godine u Zapadnohercegovačkom kantonu se kreće s upisima i u osnovne i srednje škole.

Ovaj novi sistem omogućit će učenicima i njihovim roditeljima jednostavnije i učinkovitije prijave za školsku godinu, a pomaže i školama u bržoj i učinkovitoj obradi prijava, saopćeno je iz Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Počela operacija "Portugal": Rukometni Zmajevi se okupili u Tuzli

Počela operacija "Portugal": Rukometni Zmajevi se okupili u Tuzli

Elektronski upisi za osnovne škole planirani su za početak mjeseca aprila, a za srednje škole krajem juna.

"Sve škole u Zapadnohercegovačkom kantonu sudjelovat će u ovom projektu. Elektronski upisi će uveliko olakšati proces prijave za školu i smanjiti vrijeme potrebno za obradu prijava, što će koristiti i roditeljima i školama“, izjavio je voditelj ovoga projekta Robert Rozić.

Novi sistem elektronskih upisa omogućit će učenicima i njihovim roditeljima da se prijave za školu putem interneta, u bilo kojem trenutku tokom dana ili noći. Sistem će biti jednostavan za korištenje, a omogućit će roditeljima da unesu sve potrebne podatke o svom djetetu i odaberu osnovnu školu za koju se prijavljuju.

Ovaj projekt dio je projekta digitalne transformacije obrazovanja, koju provode škole koje nastavne planove i program izvode na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini, osim škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u saradnji s Centrom za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru SUMIT.

Elektronski upisi su samo jedan od koraka koje škole poduzimaju kako bi unaprijedile svoje obrazovne programe i osigurale bolje iskustvo učenicima, navode iz SUM-a.

Projekt digitalne transformacije obrazovanja provode Ministarstvo nauka, prosvjete, kulture i sporta Livanjskog kantona, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Posavskog kantona, Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjebosanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zapadnohercegovačkogkantona, Zavod za odgoj i obrazovanje ZHK i HNK i Zavod za školstvo Mostar u saradnji sa SUMIT-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije