Novo u BiH: Nema više upisivanja križića, glasat ćemo na touch screenu?

B. Turković
Novo u BiH: Nema više upisivanja križića, glasat ćemo na touch screenu?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Opći izbori u BiH 2018. godine

Predstavnici parlamentarnih stranaka sa prestavnicima Evropske unije danas su u Sarajevu započeli razgovore o izmjenama Izbornog zakona.

Kako saznaje Radiosarajevo.ba, u fokusu je bilo uvođenje modernih tehnologija u izborni proces. One bi trebale doprinijeti jednostavnijem načinu glasanja, bržoj objavi rezultata, al i smanjiti zloupotrebe.

Sastanaku u zgradi Delegaciji EU, koji je predvodio specijalni predstavnik EU u BiH ambassador Johann Sattler, prisustvovali su Dženan Džonlagić (DF), Bariša Čolak (HDZ), Damir Arnaut (Naša stranka), Alma Čolo (SDA), Cristina Frutos Lopez, ekspertica Evropske unije, Suad Arnautović iz CIK-a…

“Prema stanovištu Evropske unije, to se ne može uraditi za ovogodišnje lokalne izborne, ali se može napraviti pilot projekt u nekoliko općina, kako bi se vidjelo kako taj sistem funkcionira, da bi bio spreman za Opće izbore 2022. godine. Radi se o uvođenju tehnologija prilikom evidentiranja birača na biračkom mjestu, elektronski, putem lične karte i glasanju na posebnom uređaju. Glasalo bi se na toch screenu, tako da bi izborna komisija odmah imala rezultate izbora”, prenijela je za Radiosarajevo.ba Alma Čolo (SDA), jedna od učesnica današnjeg sastanka.

Alma Čolo - undefined

Foto: Arhiv: Alma Čolo

Kako je kazala, njena stranka će to svakako podržati, radi osiguranja legitimnosti izbornog procesa. Kako nam je prenijela, i predstavnici ostalih stranaka načelno su podržali modernizaciju izbornog procesa.

“Projekt finansira Evropska unija, već su značajna sredstva odobrena i mislim da bi bilo suludo odbiti projekt kojim bi se BiH mogla svrstati u red u najnaprednijih zemalja, onih koje imaju dobro uređen izborni proces. Osim što bi bio lakši i brži, na ovaj način smanjile bi se i zlopotrebe na biračkom mjestu, jer ima dosta naznaka da se birački odbori dogovaraju, dopisuju određene prefrencije pojedinim kandidatima. To bi se na ovaj način potpuno spriječilo”, zaključila je Čolo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije