Baralija: Parlament BiH ima šest mjeseci da donese rješenje za Mostar

Radiosarajevo.ba
Baralija: Parlament BiH ima šest mjeseci da donese rješenje za Mostar
Foto: Naša stranka / predsjednica GO Naše stranke Mostar Irma Baralija

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po tužbi Mostarke, potpredsjednice Naše stranke, Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Mostaru prije nekoliko dana postala je pravosnažna.  

"Za sve one koji nisu znali, presuda je prije nekoliko dana postala pravomoćna jer BiH nije uložila žalbu na koju je imala pravo. To znači da je počelo odbrojavanje za Državni Parlament da donese rješenje za Mostar, imaju šest mjeseci za to. Tik tak", objavila je Baralija na svom Facebook profilu. 

Infografika: Zašto u Mostaru nema lokalnih izbora?

Sud je, podsjetimo, utvrdio da je pravna praznina nastala propustom vlasti da izvrše odluku Ustavnog suda iz 2010. godine, koja se ticala odredaba koje su regulirale lokalne izbore u Mostaru, te nalagala vlastima da usklade te odredbe sa Ustavom.

To je za posljedicu imalo situaciju gdje su posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine, te gdje je gradom upravljao gradonačelnik koji od 2012. godine nije imao potrebni demokratski legitimitet.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Johann Sattler i šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini sastali su se prije dva dana sa članovima Predsjedništva BiH kako bi razgovarali o naporima kojim bi se iskoristio politički zamah za napredak zemlje na putu ka pridruživanju EU, a u svjetlu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Prvi ključni prioritet iz Mišljenja utvrđuje potrebu da se osigura provođenje izbora u skladu sa evropskim standardima, uključujući i Mostar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije