Odluka / Proglašeno stanje prirodne nesreće u Otesu, Butmiru, Osjeku...

07. 11. 2021. u 20:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite Ilidža, općinski načelnik Nermin Muzur danas je donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava u mjesnim zajednicama Donji Kotorac, Butmir, Otes, Osjek, Blažuj i Vreoce.

Navedenom odlukom su stvorene pretpostavke za poduzimanje svih neophodnih radnji u cilju saniranja nastalih šteta i pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.

Radi provođenja mjera zaštite i spašavanja na ugroženom području, ovom odlukom, Općinski načelnik odredio je da sve općinske službe, javna poduzeća, ustanove, predstavnici mjesnih zajednica, pravni subjekti i druge institucije stave na raspolaganje Općinskom štabu civilne zaštite Ilidža, kao i sve resurse koji će se prema planovima zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara koristiti na ugroženom području.

Zadužen je Općinski štab civilne zaštite Ilidža da izvrši aktiviranje svih službi, povjerenika civilne zaštite, predstavnika mjesnih zajednica, a po potrebi i drugih pravnih subjekata i građana radi pružanja pomoći na ugroženom području i saniranja nastalih posljedica nesreće.

Rukovodioci organizacionih jedinica Općine Ilidža, rukovodioci javnih ustanova, kao i rukovodioci pravnih osoba i drugih institucija na području općine Ilidža, će osigurati striktno provođenje svih naredbi Štaba civilne zaštite, kao i drugih mjera neophodnih za izvršenje u toku ovih aktivnosti.

Organizaciju, koordinaciju i rukovođenje svih aktivnosti vršit će Općinski štab civilne zaštite Ilidža, u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Takođe, na sjednici Štaba civilne zaštite donesen je zaključak da se na osnovu preporuke Kantonalne uprave civilne zaštite i Agencije za vodno područje rijeke Save, a zbog najavljenih padavina i mogućeg pogoršanja na terenu, nastave aktivnosti na sanaciji nastalih i prevenciji potencijalnih šteta te će se vršiti dodatna analiza na terenu kako bi se prema potrebama sanirala korita svih vodotoka, posebno Željeznice i Bosne.

Dežurni brojevi telefona Službe civilne zaštite Općine Ilidža su:

033/775-614

033/775-615

033/775-616

033/775-618

033/637-229.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA