BiH / Proglašena tri nova nacionalna spomenika u našoj državi

07. 11. 2018. u 12:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 64

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na sjednici održanoj 06. novembra 2018. godine, proglasila historijsko područje srednjovjekovne nekropole sa stećcima i starim muslimanskim nišanima u naselju Dracelj, graditeljsku cjelum sistema starog gradskog vodovoda u Derventi i most u selu Bratač "Ovčiji brod#.

Osim proglašenja novih nacionalnih spomenika članovi Komisije usvojili su izmejene i dopune odluke o proglašenju cjeline crkva Sv. Ive u Podmilačju povećanom zonom i redefiniranim mjerama zaštite.

Pored, toga, Komisija je donijela odluke o neispunjavanju kriterija za proglašenje sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH:

1. Džamija u Jakešu, općina Vukosavlje, RS;
2. Džamija u Modričkom Lugu, općina Vukosavlje, RS;
3. Džamija u Gornjim Tarevcima, općina Modriča, RS;
4. Džamija u Islam Varoši, općina Modriča RS;
5. Srednja džamija u Modriči, općina Modriča, RS, i;
6. Džamija u Gornjoj Kalesiji, općina Kalesija, FBiH.

Zaključeno je da se historijska građevina – „Ovčiji brod“ - Most u selu Bratač, općina Nevesinje, uvrsti na Listu ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine zbog lošeg stanja konstrukcije, bioloških naslaga i nemogućnosti redovnog održavanja, a da se Spomen kompleks Tjentište i područje i ostaci historijskog spomenika – crkva Sv. Georgija (Đurđevica) u Gomiljanima, općina Trebinje, skinu sa Liste ugroženih spomenika BiH jer su otklonjeni razlozi njihove ugroženosti (sanirano klizište, odnosno obnovljena crkva).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA