Profesor s Harvarda otvorio master studij iz nutricionizma u Sarajevu

Fena
Profesor s Harvarda otvorio master studij iz nutricionizma u Sarajevu
Interdisciplinirani master program iz nutricionizma otvoren je danas u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu, na kojem je prof. Dr. Waltera Willetta sa Univerziteta Harvard održao predavanje o ishrani i djelovanju hrane na ljudski organizam.

Njegovo predavanje posebno se odnosilo na rast, razvoj i funkcije čovjeka, te njegovu efikasnost tokom svih faza životnog ciklusa u zdravlju i bolesti, u zavisnosti od ishrane.

Prof. dr. Walter Willett je jedan od utemeljitelja discipline nutriciona epidemiologija i vodeči istraživač “Nurses' Health Study II“. Više od 40 godina svog znansvenog rada posvetio je razvoju i evaluaciji metoda, koristeći biohemijske pristupe za izučavanje efekata prehrane na pojavu velikog broja učestalih oboljenja.

"Interdisciplinirani master program iz nuticionizma je novi studij, na kojem je u prvoj generaciji upisano 14 studenata. Cilj je da jedan od globalnih problema čovječanstva približimo polaznicima ovog studija", izjavio je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

"Potrebna je edukacija o pravilnoj ishrani i smatram da će ovaj studij doprinjeti tome. U svemu tome, roditelji najviše utiču na ishranu svoje djece. Kod nas praviilna ishrana nije dostupna", rekla je studentica Safija Softić.

Nutricionisti su značajni posrednici pri prijenosu prehrambenih naučnih spoznaja na sveukupnu i ciljanu populaciju da bi se očuvalo ili poboljšalo zdravlje i status organizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije