Prof. Ismet Gavrankapetanović javio lijepu vijest: Uspješna operacija kod djevojčice

6
A. S.
Prof. Ismet Gavrankapetanović javio lijepu vijest: Uspješna operacija kod djevojčice
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

U sarajevskoj Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" počele su da se rade operacije teških deformiteta kičme kod djece (skolioza), a prva takva je urađena prije tri dana.

Direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, kazao je da u ovom teškom vremenu i poplavi loših vijesti, žele informisati o lijepoj stvari.

"Značajno je za stanovnike, ne samo Sarajeva nego i cijele BiH. Ova procedura se može obavljati za područje Federacije BiH, a nadamo se vrlo brzo i za područje RS", kazao je prof. dr. Gavrankapetanović.

Jedan od naših najboljih stručnjaka kazao, procedura je specifična, posebna i visokozahtjevna.

"U ponedjeljak smo uradili prvu pacijenticu i ona je dobro. Bitno je da ljudi znaju da nema više potrebe da djeca idu bilo gdje, u bilo koji centar u inostranstvu. To su uštede miliona, jer to su vrlo skupe i najteže procedure koje postoje u ortopedskoj hirurgiji", rekao je prof. dr. Gavrankapetanović.

On je za portal Radiosarajevo.ba dao i kraći komentar.

"Ponosni smo da možemo našim mladim pacijentima i djeci ponuditi ovdje u Sarajevu i BiH operacije deformiteta kičme koje predstavljaju najsloženije operacije u ortooedskoj hirurgiji. Mali je broj centara u Jugoistočnoj Evropi koji se mogu ponositi da rade ovu operativnu proceduru", kazao je prof. dr. Gavrankapetanović te dodao:

"Želimo da zavodi zdravstvenih osiguranja omoguče djeci iz svakog dijela naše zemlje mogućnost liječenja u Opštoj bolnici u Sarajevu. Da se bolesna djeca i njihove porodice ne muče liječenjem u dalekim centrima. Imaju uslugu i svoje ljekare u svojoj zemlji".

Poručeno je da koriste najmodernije američke implantante, koji se koriste svugdje u svijetu.

Prof. dr. Mirza Bišćević je rekao da su prvu operaciju uradili početkom ove sedmice.

"Riječ je o operaciji najtežeg deformiteta kičmenog stuba kod jedne djevojčice iz Goražda, koja od ove bolesti boluje već nekoliko godina. Nama je trebalo određeno vrijeme, da izvršimo organizacione i tehničke pripreme da budemo sposobni uraditi ovaj zahvat i, hvala Bogu, konačno smo to uspjeli", pojasnio je Bišćević, koji je dodao da je djevojčica dan nakon operacije prohodala.

Prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjeljenja je naglasio da je ovo jedina bolnica u kojoj menadžment svaki dan odlazi u vizitu u Covid odjel, kao i da su dozvoljene posjete na odjelu, ako porodica to želi.

"Angažovali smo sve bolničke resurse da maksimalno damo tim pacijentima. Obnovili smo kompletan sistem za kisik i kada smo imali kontrole rečeno nam je da imamo najsigurniji sistem kisika u ovom dijelu Balkana", kazao je Drljević.

U proteklom periodu skoro 20 medijskih ekipa iz zemlje i svijeta je posjetilo Covid odjel i uvjerilo se da je uspostavljena vrlo prijatna atmosfera gdje se liječe bolesnici. Govoreći o trenutnoj situaciji naglasio je da se broj hospitaliziranih kreće oko 70 i da ustanova može izdržati ovaj pandemijski val.

Pozvao je građane da se pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera i da se obavezno vakcinišu, ako to do sada nisu uradili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije