Prof. Dr. Zlatko Hadžidedić: Bosna Bosancima!

7
Radiosarajevo.ba
Prof. Dr. Zlatko Hadžidedić: Bosna Bosancima!
Foto: Anadolija / Zlatko Hadžidedić

Prof. Dr. Zlatko Hadžidedić, nosilac liste kandidata za Parlament Bosne i Hercegovine ispred Stranke za BiH upozorio je da se „naša država nalazi u kritičnom trenutku, kada je u pitanje doveden sam njen opstanak“.

To je razlog što se odlučio kandidirati za zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine, jer okolnosti u kojima se nalazimo „od svih građana zahtijeva najdirektniju akciju“, saopćeno je iz ove stranke.

Suverenitet države

„Moja dosadašnja medijska aktivnost dala je određene rezultate, ali da bih pomogao da se građani zaista pokrenu i krenu u akciju – putem učešća na izborima ili putem građanskog otpora – neophodno je bilo da djelujem kroz organizirane političke strukture. Kada me Stranka za BiH pozvala da se u tom smislu angažiram kao nosilac njene liste za državni Parlament, bio sam sretan što mi se takva mogućnost pružila upravo na nivou gdje smatram da je neophodno najaktivnije djelovati kako bi se ovoj državi vratile karakteristike istinske države, koje su joj u proteklom periodu postupno oduzimane od strane onih političkih snaga koje žele njen nestanak i konačnu podjelu“, poručio je Hadžidedić.

Šef WHO-a: Izvještaji o teškom bombardovanju u Gazi su zastrašujući

Šef WHO-a: Izvještaji o teškom bombardovanju u Gazi su zastrašujući

Hadžidedić: Ovo je rušenje Daytona, Schmidtove odluke tretirati kao nelegalne!

Hadžidedić: Ovo je rušenje Daytona, Schmidtove odluke tretirati kao nelegalne!

Parlament Bosne i Hercegovine je, dodao je, mjesto gdje bi trebalo da bude lociran suverenitet ove države i gdje bi trebalo da se izražava suverena volja njenih građana.

„No, ovaj suverenitet, a samim tim i volja građana, postupno su razgrađivani – od Lisabonske konferencije do Mostarskog sporazuma – i izmještani iz institucija Bosne i Hercegovine i prenošeni na samozvane lidere etničkih grupa: umjesto da se o svim državnim pitanjima odlučuje demokratskom većinom u Parlamentu Bosne i Hercegovine, o našoj sudbini odlučivali su trojica plemenskih poglavica putem svojih privatnih dogovora“, istakao je ovaj univerzitetski profesor i ekspert za međunarodne odnose.

Vizija BiH

Pri tome, naglasio je, nastojali su nas ubijediti da je to jedini mogući sistem po kojem naša država može funkionirati.

„Ubjeđuju nas da je ovo država koja je drugačija od svih drugih država na svijetu i da jedino ona mora biti predmetom dogovora trojice plemenskih poglavica, pri čemu su prethodno paralizirali sve njene institucije i nastoje time pokazati da je ona nemoguća država, da ne može biti kao druge države, i da može jedino da zavisi od njihovih dogovora. Nažalost, ovakvoj viziji Bosne i Hercegovine, kao teritorije na kojoj žive neka zavađena plemena koja mogu koegizistirati jedino pomoću pregovora i dogovora njihovih samozvanih poglavica, priklonio se i znatan dio političke elite unutar velikih evropskih i svjetskih sila ili organizacija poput Evropske unije“, stav je nositelja liste kandidata za Parlament Bosne i Hercegovine ispred Stranke za BiH.

Stranka za BiH objavila kandidatske liste za Opće izbore

Stranka za BiH objavila kandidatske liste za Opće izbore

Ideja građanske države

Prema njegovim riječima, na ovim izborima, građani Bosne i Hercegovine imaju jednostavan izbor: da li će podržati snage koje su im podmetnule i nametnule pomenutu viziju i pristati da ih one poguraju u pravcu konačnog raspada i nestanka Bosne i Hercegovine kao države, ili će svima pokazati da Bosna i Hercegovina može biti kao i sve druge evropske i svjetske države – da može biti u potpunosti nezavisna od stranog uplitanja u njene poslove, i da njome može vladati jedino suverena volja njenih građana, artikulirana kroz Parlament i druge institucije Bosne i Hercegovine.

 „Takvu državu nije nemoguće, pa čak ni teško, izgraditi – potrebno je samo zauvijek odbaciti ideje da su etničke i religijske razlike među nama toliko velike da nam trebaju zasebne teritorije, i da na tim teritorijama treba da vladaju gospodari koji će prisvajati sve njihove resurse i materijalne vrijednosti. Potrebno je samo prihvatiti ideje na kojima su izgrađene sve ostale evropske države“, upozorava Hadžidedić.

Jedino u Bosni i Hercegovini postoji ideja da je građanska država nešto što je suprotno naciji i nacionalnoj državi.

„U svim ostalim evropskim državama, a i svjetskim, naciju tvore svi građani koji žive u jednoj državi. Oni su građani po tome što toj državi plaćaju porez, a zauzvrat im država pruža pravnu i fizičku sigurnost. Također, upravo zato što plaćaju državi porez, građani imaju pravo da tom državom upravljaju. Njihova volja odlučuje o postojanju i politici te države. I ta zajednička volja je ono što ih sve zajedno čini nacijom. Dakle, sve građanske države su ujedno i nacionalne države“, pojasnio je.

Nema podjele suvereniteta

Iz ove stranke je saopćeno kako upravo zbog toga, Stranka za Bosnu i Hercegovinu na ove izbore izlazi sa sloganom „ZAJEDNO ZA JEDNO“.

„To je, zapravo, formula za naciju: kada smo svi kao građani zajedno, tada možemo imati to jedno, tu državu kojom upravlja naša zajednička volja, i ničija druga. Tek takva država može biti suverena, i može biti država unutar svjetskog sistema nacionalnih država. Svaka drugačija Bosna i Hercegovina, ona za koju govore da je višenacionalna, može unutar tog sistem jedino biti tretirana kao anomalija. A zna se šta se čini sa anomalijama: one se odstranjuju i uništavaju“, ocijenio je Hadžidedić.

Njegov stav je da je suverenitet jedan i nedjeljiv, i neprenosiv, ili ga nema.

Hadžidedić: Tajnim pregovorima žele uništi ustavnu strukturu dejtonske BiH

Hadžidedić: Tajnim pregovorima žele uništi ustavnu strukturu dejtonske BiH

„On ne može biti podijeljen. Nijedna država u kojoj pravo na suverenitet polaže nekoliko grupa, makar one sebe zvale i „konstitutivnim narodima“, ne može opstati. Opstati može samo država u kojoj suverenitet pripada svim njenim građanima. Zato ovi izbori i predstavljaju odluku, da li smo za opstanak, ili za nestanak? Ne smijemo se vraćati ni na onu, navodno ZAVNOBiH-ovsku, formulu prema kojoj „Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska“, jer i to je formula za podjelu suvereniteta“, poručio je, te dodao:

„Bosna može biti samo bosanska, i može pripadati samo Bosancima, njenim građanima, bez obzira na njihov etnički i vjerski identitet, koji oni mogu i trebaju u punoj mjeri artikulirati u privatnoj sferi. Ali, njihovi etnički i vjerski identiteti ne mogu predstavljati osnovu za dijeljenje i zaposijedanje dijelova suvereniteta. Jer, suverenitet im ne daje ni etnička ni vjerska pripadnost, nego činjenica da svi zajedno ovoj državi plaćaju porez i da su zbog toga njeni građani“.

Kao što je to, kako je naveo, ustavno riješeno i u svim drugim državama.

Pogledajmo samo Švicarsku: tamo govore različitim jezicima, ali im ne pada na pamet da sebe smatraju Nijemcima, Italijanima, Francuzima – svi su oni uvijek i svugdje samo Švicarci. Ili, pogledajmo Belgiju: i tamo jedan dio stanovništva govori francuskim jezikom, a drugi dio holandskim. Pa ipak sebe ni u etničkom smislu ne nazivaju Francuzima i Holanđanima, nego Valoncima i Flamancima. A kao nacija, svi su jedinstveni, svi su uvijek i samo Belgijanci“, obrazložio je Hadžidedić.

Poruka građanima

Njegova poruka je da  Bosna i Hercegovina nije drugačija po tome što ima nekoliko različitih etničkih i vjerskih identiteta.

Ona je drugačija po tome što nije konstituirana kao i sve druge države, kao nacionalna država sa jedinstvenim suverenitetom koji pripada svim njenim građanima, a ne nekakvim otuđenim elitama koje za sebe nastoje zaposjesti dijelove njene teritorije i na tim dijelovima uspostaviti ne samo vlastiti suverenitet, nego ih pretvoriti u svoje privatno vlasništvo“

Na kraju je građanima Bosne i Hercegovine poručio:

„Na ovim izborima odlučujemo da li ćemo im dozvolliti da taj svoj projekat dovedu do kraja, i da Bosna i Hercegovina kao država nestane, ili ćemo suverenitet vratiti građanima, i učiniti da Bosna i Hercegovina kao država opstane. Ukoliko Stranka za Bosnu i Hercegovinu dobije povjerenje građana, mogu samo reći da namjerava da ovu državu ustroji kao i sve ostale evropske države, tako da Bosna napokon pripada Bosancima, i tako da se jednom zauvijek stane na put nastojanjima iz susjednih zemalja da prisvajanjem dijelova njenog suvereniteta pokušaju prisvojiti dijelove njene teritorije“, saopćeno nam je iz Stranke za BiH.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije