Hadžidedić: Zvaničnici EU rade na stvaranju "velike Srbije" i "velike Hrvatske"

23
F. V.
Hadžidedić: Zvaničnici EU rade na stvaranju "velike Srbije" i "velike Hrvatske"
Foto: EPA-EFE/prtscr / Charles Michel i Zlatko Hadžidedić

Nakon što je spremio ćevapčiće sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel danas dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Simbolično, uoči 30. godišnjice ulaska Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije (UN).

Posjeta se dešava u osjetljivom trenutku, nakon što je HDZBiH blokirao finansiranje Općih izbora, stvarajući novu političku krizu, u danima kada njemački demokršćanin David McAllister (CDU), šef vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta otkriva skandal da premijer Hrvatske Andrej Plenković lobira u Brusselsu rado crtajući mape BiH (!?), dok predsjednik te zemlje Zoran Milanović blokira NATO put Švedske i Finske zbog Izbornog zakona BiH, a član Predsjedništva BiH i "partner", Milorad Dodik, piše fašistička pisma Viktoru Orbanu, Putinovom protežeu i desničarskoj ikoni Unije.

Restauriranje "Herceg-Bosne"

S kakvim porukama dolazi Michel? Kako da građani BiH razumijevaju ove procese?

Novi diplomatski talas u Sarajevu, stižu tri velika europska ministra

Novi diplomatski talas u Sarajevu, stižu tri velika europska ministra

"Građani Bosne i Hercegovine bi konačno trebalo da odbace sve iluzije o dobrim namjerama takozvanih medijatora koji dolaze u našu zemlju ispred Europske unije", kaže za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Zlatko Hadžidedić, politički politolog, stručnjak za međunarodne odnose i analitičar, te nastavlja.

"Poredajmo sve medijatore, od Lorda Carringtona i Cutileira, preko onih koji su u toku rata uvijek plasirali ideju etničke podjele Bosne i Hercegovine kao jedinog mogućeg puta ka miru, pa do najnovijih inicijativa da se Izborni zakon izmijeni u skladu sa željama HDZ-a da stvori zasebnu izbornu jedinicu i time restaurira 'Herceg-Bosnu'. Sve ove inicijative uvijek su dolazile od strane EU, i uvijek su imale jednu jedinu konstantu: stvoriti preduslove za konačnu etničku podjelu Bosne i Hercegovine."

Put u pakao

Prema njegovim riječima, nema nikakvog razloga da sumnjamo da će i svaki predstojeći dolazak zvaničnika iz Brusselsa imati za cilj da ojača te preduslove i pogura Bosnu i Hercegovinu u pravcu konačnog raspada.

"Nisu Hrvatska i Srbija ti igrači koji uspijevaju pridobiti europske zvaničnike za svoje ciljeve: upravo suprotno, po nalogu zvaničnika Europske unije, Hrvatska i Srbija samo odrađuju prljave poslove na terenu, poput agresije, ratnih zločina i etničkog čišćenja, s ciljem da se stvore etnički homogene teritorije koje će im onda biti dodijeljena kao nagrada.

Jer, koncept na kojem počiva geopolitička doktrina administracije u Brusselsu jeste koncept zaokruženih etnički čistih teritorija u Istočnoj Europi i na Balkanu, koje oni smatraju preduslovom stabilnosti", tvrdi Hadžidedić.

Naravno, podsjeća naš sagovornik, u realnosti se pokazalo da je stvaranje etnički homogenih teritorija zapravo put u pakao i trajnu nestabilnost, ali ta realnost tokom 30 godina nije natjerala oligarhiju u Brusselsu da odustane od slijepe vjernosti ovoj svojoj doktrini.

"U svakom slučaju, za građane Bosne i Hercegovine, koji su navikli da žive u etnički mješovitim teritorijama, i kojima je koncept etnički homogenih teritorija potpuno stran, ovakva politika administracije EU može djelovati nerazumljivo, te stoga oni krivicu za takve inicijative pripisuju vladama u Beogradu i Zagrebu, dok krajnje nekritički prihvataju medijatore iz Brusselsa, vjerujući da će im od njih doći nešto drugo u odnosu na ono što dolazi iz Beograda iz Zagreba", kazao je Hadžidedić za Radiosarajevo.ba, te zaključio:

"Ali, trebalo bi da se napokon probude i shvate da sve inicijative koje vode u pravcu uništenja Bosne i Hercegovine i zaokruženja planirane 'velike Srbije' i 'velike Hrvatske' primarno imaju političku podršku europskih zvaničnika, a da se tek sekundarno realiziraju uz pomoć vlada u Beogradu i Zagrebu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije