Charles Michel danas stiže u BiH: Šta će tražiti od HDZ-a?

5
Radiosarajevo.ba
Charles Michel danas stiže u BiH: Šta će tražiti od HDZ-a?
Foto: EPA-EFE / Charles Michel

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel stiže danas u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Kako je predviđeno, visoki zvaničnik Europske unije sastat će se istog dana sa članovima Predsjedništva BiH, te posebno sa liderom SNSD-a i članom kolektivnog šefa naše države, Miloradom Dodikom.

Također, trebao bi imati sastanak i sa predstavnicima Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Čelnik Evropskog vijeća bi se, navodno, u našoj zemlji trebao zadržati i u subotu, 21. maja.
Iako, po svemu sudeći, neće biti nove runde razgovora o izbornoj reformi, u javnosti se špekulira da evropski zvaničnici pripremaju zajedničku izjavu o nastavku procesa reformi nakon Općih izbora u BiH.

Time EU, vjerovatno uz insistiranje zvaničnog Zagreba i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, želi dobiti stanovite garancije da će proces izborne reforme nastaviti, što je moguće i izlazna varijanta za cijeli nakaradno vođen proces.

Može se, iapk, primijetiti i stanoviti zaokret Plenkovića u odnosu na radikalan pristup proruskog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Premijer RH, naime, sada više insistira na dijalogu sa faktorima u Sarajevu, što bi moglo otopliti atmosferu u kojoj se razgovara o važnim pitanjima u našoj zemlji.

Ono što je važnije, uporedo s ovim informacijama stižu i naša saznanja da će Michel tražiti od predstavnika HDZBiH da prestanu sa blokadom sredstava potrebnih za organiziranje Općih izbora, jasno, ukoliko žele dobiti stanovite garancije da će se razgovori o izbornoj reformi nastaviti nakon oktobra ove godine. Deblokadu izbornog procesa traže svi demokratski akteri međunarodne zajednice, što je jasno poručeno i sa Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije