Prof. dr. Senadin Lavić: HAZU u funkciji hegemonijske politike tuđmanizma

6
F. V.
Prof. dr. Senadin Lavić: HAZU u funkciji hegemonijske politike tuđmanizma
Foto: Media Centar Beograd / Prof. dr. Senadin Lavić

Stav Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) da se "hrvatsko pitanje" u Bosni i Hercegovini treba "riješiti kroz treći entitet", izazvalo je jučer dosta reakcija.

Podsjetimo, dokumentu nazvanom "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa" prilikom pregovora sa BiH, hrvatskim zvaničnicima uz ostalo se sugerira da "pod svaku cijenu trebaju osigurati izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH", ali se ulazi i u pitanja uređenja BiH.

"Priznati pravu, osloboditeljsku ulogu Hrvatskoj i Hrvatima u uspostavi i obrani države od srpske agresije te prestati lažno optuživati Hrvate pred sudovima; osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, tj. treći entitet i sva prava koja iz toga proizlaze; odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija i kulturnih institucija", navode, uz ostalo, iz HAZU.

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Na ovaj dokument podsjetio je u utorak hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazavši kako su njegovi stavovi mnogo blaži u odnosu na HAZU u kojem sjede osobe bliske hrvatskom premijeru uz ostalo kazavši:

"Ti akademici su prije mjesec dana, u vrijeme mira, rekli da Hrvatima prava treba osigurati pod svaku cijenu. Hrvatski znamo, to znači ne pitajući za cijenu. To je stav najbližih Plenkovićevih suradnika kada misle Ja ih pozivam da kažu šta misle pod tim. Ja pitam za cijenu, ja sam puno umjereniji od njih".

Prof. dr. Senadin Lavić ističe kako "HAZU ponavlja sav onaj sklerotični vokabular antibosanstva koji već decenijam slušamo i koji nam vrijeđa zdravu pamet".

"U tom zagovaranju rješenja 'hrvatskog pitanja' u Bosni operira se s kategorijom 'naroda' kao ključnom političkom jedinicom i naglašava se da je to briga i pravo Hrvatske. Otkud pravo Hrvatskoj da se miješa u unutarnje poslove BiH? Takvo pravo ne postoji u internacionalnim odnosima! Posebno je drska i iritantna briga za Izborni zakon, Predsjedništvo Bosne, domove u Federaciji i na državnoj razini! Hrvatska raspolaže Hrvatima u Bosni kao materijalom za podziđivanje velikohrvatskih ambicija. HAZU sasvim ciljano potencira etničko, kolektivističko govorenje i ne dozvoljava da se u jednom trenutku pojavi govor o građanskom i evropskom životu u BiH“, kazao je Lavić u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

HAZU u svome odnosu prema Bosni insistira na cementiranju etničke politike i tzv. "legitimnih predstavnika naroda".

"HAZU namjerno ne razlikuje pravo na kulturnu autonomiju ili pravo na samoodređenje hrvatskog etničkog elementa od koncepta antibosanske paradržave i trećeg entiteta kojim se narušava integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine i podvaljuje narativ o pravu na samoopredjeljenje koje je uvijek rezervirano pravo cijele nacije ili svih državljana jedne internacionalno priznate države. Neko bi trebao objasniti akademicima HAZU, ali i SANU, da entitet “rs” nije “srpska” država bez obzira što Dodik i Čović igraju koordiniranu igru oko te administrativne jedinice u BiH", naveo je.

HAZU se pokazuje kao provincijalna „glasnogovornica hegemonijske politike tuđmanizma“.

"Ono što HAZU ne kazuje jeste da je 'treći entitet' Tuđmanov san za kontrolu nad dijelom Bosne u koji bi se stjerali svi bh. Hrvati. Preko 'trećeg entiteta' Hrvatska bi direktno ostvarila kontrolu državne teritorije Bosne i Hercegovine i dovela u pitanje njezinu suverenost i nezavisnost. Na ovaj način Hrvatska bi ostvarila isti 'ratni plijen' u Bosni kao i Srbija koja entitet 'rs' smatra svojom 'dostignutom' teritorijom u Bosni", upozorio je.

HAZU potvrđuje da znanstvene institucije ponekad stoje iza monstruoznih društvenih projekata i 'humanog inženjeringa'.

"To je već jednom potvrdila SANU u svome memorandumskom sijanju zla na prostorima bivše države. Te akademije ruše vlastito poslanje i služe velikodržavnom antibosanskom djelovanju, tako da se čini da je bolesna obuzetost uništenjem Bosne postala sržna kulturna činjenica. HAZU na ovaj način iskazuje svoje razumijevanje Bosne kao mehaničke “zajednice” tri naroda u kojoj se konsocijacija nameće kao glavni model uređenja političkog sistema i strukture društva. Sasvim je jasno otkud bh HDZ dobija naputke za svoje djelovanje i na koji način građane BiH pretvaraju u dijasporu Hrvatske. Nedopustivo je da Hrvatska svoje 'nacionalno pitanje' rješava preko Bosne ili na državnoj teritoriji Bosne", rekao je sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, na ovo trebaju reagirati institucije države BiH pred tijelima EU, te „dezavuirati hrvatske hegemonijske namjere u Bosni“.

"HAZU treba da nam objasni šta znači da se 'hrvatska prava u Bosni' imaju ostvariti po svaku cijenu? Kakva je to prijetnja? Najzad, svi imamo želje koje su često sanjarije. I ja bih želio imati jedan luksuzni hotel na Mjesecu s imenom 'Bosnia', đulbašču u luci predaka u Herceg Novom i sliku Lavinije i Angele Laverte! Dakle, budimo realni", zaključio je Lavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije