Stavovi / Lavić o susretu Vučića i Dodika: Prošlo je vrijeme plemenskog dogovaranja

24. 10. 2021. u 16:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić komentirao je sinoćnji susret člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i srbijanskog predsjednika Aleksandar Vučića.

"Definitivno se treba osloboditi 'plemenskog' dogovaranja etničkih grupa oko 'pašnjaka, šuma i izvora vode' i otvoriti procese političkih razgovora između nezavisnih i suverenih država na Balkanu. Dakle, prošlo je vrijeme 'vođa' naroda!", istakao je Lavić.

Lavić je ranije za naš portal kazao da je na djelu "hinjski" udar antibosanskih snaga na Bosnu i Hercegovinu.

"Ovo je udar na institucije države koje su blokirane po planskoj zamisli ljudi oko Dodika i Čovića. Trenutna situacija u Bosni je rezultat tridesetogodišnjeg otvorenog i prikrivenog, javnog i specijalnog rata protiv Bosne. Već trideset godina velikosrpska politika uz asistenciju velikohrvatske pokušava destruirati Bosnu i pretvoriti je u konačno tehničko pitanje razgraničenja između Srbije i Hrvatske. Taj projekt se mora smatrati fašističkim pothvatom protiv Bosne", izjavio je Lavić.

Kazao je i kako se ponovo pokušava napraviti neka forma "pobunjeničke paljanske forme", to jeste "izvesti političke razgovore iz državnih institucija i dovesti državu do kolapsa".

"To je pogubna antibosanska politika 'dogovaranja' etnolidera koji to ustvari nisu, jer oni ne predstavljaju narod nego dijelove određenih narodnih grupa u Bosni. Bosni ne treba podjela njezinog stanovništva na konfrontirane etničke grupe na čijem čelu su vođe koje, eto, nešto pregovaraju ispred svojih grupa (plemenskih zajednica). Isto tako, one partije koje se danas predstavljaju kao demokratske, liberalne i republikanske nisu partije socijalne jednakosti i brige za građanstvo, nego se radi o drugačijim oligarhijskim grupama koje crpe ugodne pozicije iz vlastite navodne opozicione uloge u društvu", zaključio je Lavić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)