Senadin Lavić: U toku je fašistički pothvat protiv Bosne

6
F. V.
Senadin Lavić: U toku je fašistički pothvat protiv Bosne
Foto: Media Centar Beograd / Prof. dr. Senadin Lavić

Na djelu je "hinjski" udar antibosanskih snaga na Bosnu i Hercegovinu, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić, komentirajući posljednja dešavanja na političkoj sceni Bosne i Hercegovine nakon što je bh. entitet RS pod političkim vodstvom Milorada Dodika ušao u proces formiranja parainstitucija i de facto rušenja ustavno-pravnog poretka države, što već danima izaziva brojne reakcije.

Posebno zbog činjenice da je Dodik ranije zaprijetio da je tako proizvedeno stanje spreman "braniti našim snagama", zaprijetivši čak i Sjevernoatlantskom savezu (NATO) u slučaju intervencije.

"Ovo je udar na institucije države koje su blokirane po planskoj zamisli ljudi oko Dodika i Čovića. Trenutna situacija u Bosni je rezultat tridesetogodišnjeg otvorenog i prikrivenog, javnog i specijalnog rata protiv Bosne. Već trideset godina velikosrpska politika uz asistenciju velikohrvatske pokušava destruirati Bosnu i pretvoriti je u konačno tehničko pitanje razgraničenja između Srbije i Hrvatske. Taj projekt se mora smatrati fašističkim pothvatom protiv Bosne", govori Lavić.

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Pojašnjava kako se ponovo pokušava napraviti neka forma "pobunjeničke paljanske forme", to jeste "izvesti političke razgovore iz državnih institucija i dovesti državu do kolapsa".

"To je pogubna antibosanska politika "dogovaranja" etnolidera koji to ustvari nisu, jer oni ne predstavljaju narod nego dijelove određenih narodnih grupa u Bosni. Bosni ne treba podjela njezinog stanovništva na konfrontirane etničke grupe na čijem čelu su vođe koje, eto, nešto pregovaraju ispred svojih grupa (plemenskih zajednica). Isto tako, one partije koje se danas predstavljaju kao demokratske, liberalne i republikanske nisu partije socijalne jednakosti i brige za građanstvo, nego se radi o drugačijim oligarhijskim grupama koje crpe ugodne pozicije iz vlastite navodne opozicione uloge u društvu", kazao je Lavić za Radiosarajevo.ba.

Govoreći u tom kontekstu i o odgovorima bosanske politike na aktuelne rušilačke poduhvate, Lavić smatra da, nažalost, "ne postoji razvijena, jaka i institucionalno usmjerena bosanska politika".

"Ono što trenutno imamo na povijesnoj sceni Bosne su tri traumatizirane i pervertirane etnopolitike u agoniji koja je rezultat besmislenosti etnopolitike uopće. Dominacija etničkog, odnosno kolektivnog identiteta nad nacionalnim (državnim) i građanskim identitetom porušila je svijest o vrijednosti i važnosti pojedinačnog čovjeka te njegovog pripadanja zemlji i državi u kojoj živi", ističe profesor FPN-a.

Po njemu, izlaz je u promjeni političke paradigme i napuštanju etničko-religijskog modela uređenja multietničke društvene zajednice.

"Neprihvatljivo je da političke partije svoje programe zasnivaju na religijskoj svijesti i zloupotrebama religijskih organizacija u izbornim procesima. Put iz ćorsokaka vodi preko zdrave porodice i građanskog društva", zaključio je Lavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije