Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović: 'Zaštitio sam bolesno dijete u vremenu straha i poltronstva'

4
A. S.
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović: 'Zaštitio sam bolesno dijete u vremenu straha i poltronstva'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ismet Gavrankapetanović

U prostorijama Ljekarske komore Kantona Sarajevo tokom sedmice dr. Rifat Rijad Zaid, novi predsjednik Komore, održao je radni sastanak s delegacijom rukovodstva Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, koju je predvodio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor ove zdravstvene ustanove.

Na sastanku je istaknuto da je dosadašnja organizacija i cjelokupni zdravstveni sistem neodrživ u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj Federaciji BiH, te da je neophodna reorganizacija s ciljem bolje dostupnosti zdravstvenih usluga, ali i zadržavanja kadra u zemlji.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, ovom prilikom je uz čestitke dr. Zaidu na izboru za predsjednika Ljekarske komore, izrazio radost da je struka dobila legalno izabranu Komoru. 

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Gavrankapetanović se ujedno zahvalio predsjedniku Komore na institucionalnom izvinjenju, ne zbog sebe, kako je rekao, nego budućih ljekara, jer je liječenje bolesnog moralno načelo i civilizacijski čin.

"Lijepo je sve ovo doživjeti, institucionalno izvinjenje Ljekarske komore radi napada i pokušaja oduzimanja licence jer sam branio bolsno dijete", kaže prof. dr. Ismet Gavrankapetanović za portal Radiosarajevo.ba.

Sa susreta tima Opće bolnice i delegacije Ljekarske mkomore KS
Foto: Opća bolnica Sarajevo: Sa susreta tima Opće bolnice i delegacije Ljekarske mkomore KS

Sve se to dogodilo na današnji dan prije tri godine. datum je bio 15. juli 2000. godine kada je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović pokušao skrenuti pažnju na sramotan slučaj odbijanja liječenja djevojčice Nadin Smajlović.

Johann Sattler dodijelio priznanje prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću: 'Ponos našeg grada i BiH'

Johann Sattler dodijelio priznanje prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću: 'Ponos našeg grada i BiH'

"Bolestan čovjek je nama ljekarima svetinja, a posebna svetinja je bolesno dijete", priča nam prof. dr. Ismet Gavrankapetanović i nastavlja: Tada sam i kazao, zaštita bolesnog djeteta je moralno načelo prvog reda i odbrana tog načela daje nam pravo pripadnosti civiliziranim društvima. Pobunio sam se prije tri godine protiv ružnih riječi u javnom prostoru upućenih bolesnom djetetu."

Za kraj je rekao...

"Meni je ovo izvinjenje satisfakcija, jer sam ispravno zaštitio bolesno dijete u vremenu straha i poltronstva. Mnogo važnije je pouka budućim generacijama da se nigdje i nikada ne upute ružne riječi bolesnom djetetu i uskrati liječenje. nauk budućim generacijama da se ta sramota nikada više ne ponovi", kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije