Procurilo Schmidtovo pismo, upozorio investitore da ne ulažu novac u RS: "Mogli bi ostati bez njega"

4
Radiosarajevo.ba
Procurilo Schmidtovo pismo, upozorio investitore da ne ulažu novac u RS: "Mogli bi ostati bez njega"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Njemački novinar Michael Martens, koji radi za ugledni list FAZ, objavio je pismo koje je visoki predstavnik u Bosni i Heregovini Christian Schmidt uputio međunarodnim investitorima u bh. entitetu RS.

Schmidt u pismu ove investitore, ali i banke, upozorava da bi mogli ostati bez novca, upozoravajući ih da ne prihvataju državnu imovinu kao kolateral za kredite koje bi dali Vladi RS.

"OHR upozorava međunarodne investitore u entitetu RS, ali i banke koje razmišljaju da prihvate državnu imovinu kao kolateral za kredite: Budite oprezni, vaš novac bi mogao biti izgubljen. Tako se OHR nada da će vladati Miloradom Dodikom, predsjednikom RS".

Srbijanski medij: Tajanstveno čudo prirode krije se u Bosni i Hercegovini

Srbijanski medij: Tajanstveno čudo prirode krije se u Bosni i Hercegovini

Podsjetio je da se Schmidt aprilu prošle godine obratio pismom raznim finansijskim i ekonomskim institucijama u BiH, upozoravajući ih:

"Pokušaj RS da po zakonu zatraži državnu imovinu kao svoju je ništavan, upozorio je Schmidt. Ukoliko bi se donio odgovarajući zakon, to bi 'narušilo pravnu sigurnost i predvidivo poslovno i investiciono okruženje u RS'"  kazao je Martens.

Schmidt je, kako je naveo novinar, pozvao poslovnu zajednicu u BiH da bude svjesna i da se pridržava postojećih zakonskih propisa prilikom planiranja ili poduzimanja investicija i drugih poslovnih aktivnosti u BiH, posebno u RS.

Sastanak stručnjaka za državnu imovinu: Pogledajte o čemu su raspravljali

Sastanak stručnjaka za državnu imovinu: Pogledajte o čemu su raspravljali

"To znači (…) izbjegavanje investicija ili bilo kakvih pravnih transakcija koje uključuju imovinu državne imovine (…) posebno u RS. Podržavanje dužnog opreza štiti vaš najbolji interes" i "najbolja je garancija (…) profitabilnih ulaganja u RS".

Kazao je da je razgovarao sa stručnjacima koji su upućeni u ovu temu.

Kao primjeri za potencijalno rizična ulaganja navedeni su autoputevi, elektrane ili aerodromi Tuzla (koji nije u entitetu RS) i Banja Luka.

Zvizdić: BiH nije 'savezna država', niti 'sastavljena država', nego međunarodno priznata država

Zvizdić: BiH nije 'savezna država', niti 'sastavljena država', nego međunarodno priznata država

"Svaki investitor koji razmišlja da uloži novac na te aerodrome treba da bude svjestan opasnosti da se taj novac izgubi", rekao je jedan sagovornik njemačkom novinaru.

Martens je podsjetio da je OHR formirao stručnu komisiju o državnoj imovini koja bi trebala sastaviti izvještaj i prijedlog za Parlament BiH.

Pitao je da li će investitori uzeti u obzir ovo upozorenje. Sagovornik mu je navodno rekao da hoće, jer počinju shvatati situaciju i svjesni su da bi im sve to moglo naštetiti.

"Milorad Dodik prodaje državnu imovinu. Registrirao ih je i već ih je mnogo prodao. Sada kada je na stolu pitanje državne imovine, to mu postaje teško. Investitori možda postavljaju pitanja u vezi sa imovinom: Jeste li sigurni da je vaša? Mogu li ovdje graditi?".

"Čini se da se priprema određeni skup akcija. I ko zna – da li Dodik treba da nastavi sa svojim prijetnjama otcjepljenjem, možda međunarodna zajednica ima neka iznenađenja za njega na lageru, posebno u vezi s njegovom ili određenim imanjima/računima njegovih rođaka izvan BiH", navodi Martens.

Zaključio je da nije siguran da li je dobra ideja da OHR djeluje kao 'strašilo' potencijalnih investitora u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije