Christian Schmidt: 'Pozivam nadležne organe da procesuiraju one koji negiraju genocid u Srebrenici'

Radiosarajevo.ba
Christian Schmidt: 'Pozivam nadležne organe da procesuiraju one koji negiraju genocid u Srebrenici'
Foto: Printscreen / Christian Schmidt na komemoraciji u Srebrenici

Cijeli svijet danas će na trenutak stati da bi se prisjetio nevinih žrtava zločina nad zločinima – genocida u Srebrenici koji se dogodio prije tačno 28 godina, i to pred licem cijelog svijeta.

Od ranih jutarnjih sati u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari pristižu porodice, prijatelji, rodbina, komšije i ostali građani kako bi prisustvovali dženazi i ukopu 30 žrtava ubijenih u genocidu u ljeto 1995. godine u Srebrenici. 

U Potočare su stigli i brojni zvaničnici, poličari, među kojima i Christian Schmidt koji je održao govor u Potočarima, a ranije je najavio da svi koji negiraju genocid bit će krivično gonjeni.

Argentina u žalosti: Preminula jedna od najvećih fudbalskih legendi ove zemlje

Argentina u žalosti: Preminula jedna od najvećih fudbalskih legendi ove zemlje

"Majke Srebrenice, ožalošćeni članovi porodica, preživjeli... Moramo razumjeti i moramo žalovati. Lekcije Srebenice se nikada ne smiju zaboraviti i imamo slučajeve kada vidimo da se Srebenica zaboravlja. Moramo se vratiti na početak i shvatiti da je moralna dužnost Međunarodne zajednice koja na ovom mjestu prije 28 godina nije dala svoj doprinos pravdi, nije omogućila budućnost za mlade naraštaje ovoj zemlji. Današnji dan je prava prilika da obilježimo ono što se desilo i okrenemo ka budućnosti. Jedan dio toga je sjećanje na dešavanja na Srebrenicu 1995. godine i da te poruke prenesemo na mlađe naraštaje", poručio je Schmidt.

Kako kaže, lakše je to reći nego učiniti i to pokreće snažne rasprave.

"Ne govorimo samo onima koji su danas Potočarima, nego i onima koji negiraju. Mlade generacije moraju znati o genocidu, kako se dešavao i koje su posljedice. Važno je da jačamo kapacitete Memorijalnog centra Potočari i Srebrenica i da održavamo pamćenje. Izraditi ste plan za sjećanje, komemoraciju i pamćenje ne samo riječima nego i djelovanjem i podrškom koja dolazi od Međunarodne zajednice", dodao je visoki predstavnik.

Johann Sattler: "Prvi i osnovni temelj za pomirenje je da počinioci budu izvedeni pred lice pravde"

Johann Sattler: "Prvi i osnovni temelj za pomirenje je da počinioci budu izvedeni pred lice pravde"

Da bi pomirenje bilo istinito potrebni su reparacija, pamćenje i garancija da se ovakvo nešto neće opet desiti.

"Moramo imati mjere da bismo priznali patnje žrtava, bitno je da Memorijalni centar bude ključna institucija u ovoj zemlji i Evropi kroz edukativne napore kako bi pružio poodršku pomirenju, očuvanju mira", dodao je.

Christian Schmidt se zahvalio i Muniri Subašić za inicijativu da se 11. juli proglasi Danom žalosti u cijeloj BiH.

Hamdija Fejzić: "Htjeli su da nas nema, zapalili su Podrinje, naše najdraže bacili u grobnice..."

Hamdija Fejzić: "Htjeli su da nas nema, zapalili su Podrinje, naše najdraže bacili u grobnice..."

"Munira, vi se uputili apel da 11. juli postane Dan žalosti i ja se slažem. Znam šta u Njemačkoj znači Dan sjećanja na Holokaust i pozivam Međunarodnu zajednicu, Vijeće Evrope da pruže podršku ovoj inicijativi i svima koji su pružili podršku ovoj inicijativu. Pozivam da naredne godine 11. juli bude proglašen kao Dan žalosti", kaže Schmidt u Potočarima i dodaje:

"Dužnost je da čuvamo Srebrenicu, da jačamo Memorijalni centar i imamo obavezu da zaustavimo tenzije koje dovode u pitanje počinjene zločine. Hasan Hasanović koji je iskustva pretočio u knjigu govori o onima koji negiraju da se ovakvo šta desilo. To je ključno. Moramo osigurati da oni koji negiraju, glorifikuju, nanose štetu i bol ne samo preživjelima, nego i čovječanstvu budu kažnjeni. Historija koja se uči u školama je teret i moramo se time pozabaviti. Pozivam nadležne organe da procesuiraju negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločina. Zahvaljujem Bavarskom glavnom tužiocu i njegovim saradnicima i pozivam da se i ostali tužioci pridruže i pruže podršku kolegama u Sarajevu mijejajući statistiku po kojoj nijedna optužnica nije podignuta", kaže Schmidt i dodaje:

"Bio sam u Ahmićima i vidjevši dešavanja, moramo imati odlučne poteze Tužilaštva BiH. Procesuiranje ratnih zločianaca pred Haškim tribunalom je važno za žrtve. Spreman sam pružiti doprinos u okviru alata na raspolaganju kako bi zakonski utvrdili da za počinoce nema javnog mjesta u BiH. Moramo proširiti odredbe da ratni zločinci ne mogu obnašati javne funkcije i to treba biti određeno zakonskim propisima: ne možemo počinioce imati kao prikrivene vukove u janjećoj koži uz pretvaranja. Njihova moralna dužnost je da prihvate izvinjenje od žrava. Žrtve su te koje odluičuju hoće li oprostiti ili ne."

Subašić: Ova zemlja je preživjela genocid. Bosne i Bošnjaka će biti

Subašić: Ova zemlja je preživjela genocid. Bosne i Bošnjaka će biti

Kako kaže, rane moraju zacijeliti i moraju se okrenuti ka budućnosti.

"Rane moraju zacijeliti, a hoće li ili neće, moramo razmatrati paket pomirenja, uključujući naknade štete za žrtve. Upoznat sam sa zahtjevima za naknadu šteta žrtava koje zbog zastare nisu ispunile zahtjeve. Spreman sam osigurati podršku da se obezbijede naknade, podrška i razumijevanje. Čast mi je da je Memorijalni centar saglasan sa mojom inicijativom i okupimo potpisinike Daytonskog sporazuma i da zajednički radimo na ovim pitanjima. Pravdu ne možemo čekati, sada je vrijeme za EU koja je izgrađenaa na temljima odgovornosti, pravde i mira. Oni koji ugrožavaju mir, bit će suočeni sa snažnom reakcijom, neprihvatanjem i snažnim djelovanjem. Ovo je pravi trenutak da ovo pamtimo i nadam se da će neke stvari biti bolje nego danas", zaključio je Schmidt.

Porodice će danas ukopati uglavnom nekompletna tijela svojih najmilijih koji su ubijeni na najsurovije načine, a za čijim posmrtnim ostacima su tragali godinama. Pronađeni su u brojnim masovnim grobnicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije