Zvizdić: BiH nije 'savezna država', niti 'sastavljena država', nego međunarodno priznata država

5
Fena
Zvizdić: BiH nije 'savezna država', niti 'sastavljena država', nego međunarodno priznata država
Foto: Fena / Denis Zvizdić

Otkako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine sintagmu "zajedničke institucije" proglasio neustavnom i nedozvoljenom, antidržavni orijentirani političari, pa čak i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, počinju koristiti još jednu antiustavnu sintagmu "savezna država", upozorio je danas, 2. jula, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

"Namjera bosnofobičnih političara iz bh. entiteta RS je jasna, a kada su u pitanju predstavnici međunarodne zajednice, nadam se da je riječ o lapsusu. Ako nije lapsus linguae, onda upozoravam da se takva sintagma odmah prestane koristiti", napisao je Zvizdić na zvaničnom Facebook profilu.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina nije "savezna država", niti "sastavljena država", nego je BiH međunarodno priznata i samostalna država sa svojim teritorijalnim integritetom, suverenitetom, političkom nezavisnošću i međunarodnopravnim subjektivitetom.

Meteorolozi najavili novu promjenu vremena: Stiže naoblačenje, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi najavili novu promjenu vremena: Stiže naoblačenje, evo u kojim dijelovima BiH

"Imajući u vidu raniju praksu međunarodne zajednice u 'izjednačavanju krivice i pravljenju vještačke ravnoteže', a što je često bilo u suprotnosti sa načelima međunarodnog i domaćeg zakonodavstva, pozivam Ured visokog predstavnika (OHR) da ne primjenjuje taj i takav princip u procesu rješavanja pitanja državne imovine, i da zakon o državnoj imovini ne povezuje sa bilo kojim drugim pitanjem, posebno ne u smislu bilo kakve političke trgovine ili trulih kompromisa u cilju pravljenja antiustavnih, protuzakonitih i neodrživih 'ravnoteža'", kazao je Zvizdić.

Napomenuo je da državna imovina, u skladu sa Sporazumom o sukcesiji i odlukama Ustavnog suda BiH, pripada državi BiH, da se nižim nivoima vlasti može dati na korištenje, može biti osnova za investiciona ulaganja, ali o vlasništvu može odlučivati samo Parlamentarna skupština BiH te bi svako drugo rješenje bilo u suprotnosti s pravnom praksom demokratskih država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije