Pročitana optužnica bivšem ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošu Lučiću

2
Radiosarajevo.ba
Pročitana optužnica bivšem ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošu Lučiću
Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH / Miloš Lučić

U Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) je u utorak, 28. maja pročitana optužnica Milošu Lučiću, bivšem ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Lučića i još tri osobe zbog korupcije, u decembru 2023.

U optužnici se navodi, da je Lučić, dok je bio na poziciji ministra, postupao protivno odredbama trošenja i korištenja novca, te materijalnih sredstava Ministarstva.

Šta bi se desilo da je nestanak struje duže trajao?

Šta bi se desilo da je nestanak struje duže trajao?

Lučić je imenovan za ministra u maju 2020. godine, a sredinom decembra 2022. je razriješen s dužnosti, nakon što je uhapšen početkom istog mjeseca.

Osim protiv Lučića, optužnica je podignuta protiv Siniše Papaza, Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića.

Bivši ministar Miloš Lučić negirao krivicu: Tereti se da je državni budžet oštetio za 69.777 KM

Bivši ministar Miloš Lučić negirao krivicu: Tereti se da je državni budžet oštetio za 69.777 KM

Lučić se tereti da je lažno prikazivao troškove reprezentacije, odnosno troškove konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva.

"Od optuženog Papaza nabavljao je veću količinu različitih fiskalnih računa, koji su već plaćeni od gostiju u ugositeljskim objektima", navedeno je tada u saopštenju Tužilaštva BiH.

Račune je, kako je navedeno, Lučić preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva.

Lučić se tereti se i da je na druge načine zloupotrebljavao resurse i službenu bankovnu karticu Ministarstva, za točenje goriva u različita vozila koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva.

U optužnici se navodi da je službeno vozilo Ministarstva navodno održavao izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali optuženi Šehovac i Ristović.

"Na taj način su prezentirali troškove koji se nisu desili i ostvarivali nezakonitu imovinsku korist", rečeno je tada iz Tužilaštva BiH.

U okviru istrage evidentirano je više od 100 zloupotreba i nezakonitog korištenja sredstava Ministarstva, u različitim iznosima.

Lučić se tereti i da je prisvojio sredstva Ministarstva, a riječ je o laptopima i mobitelima. Prilikom odlaska s ministarske funkcije, prijavio je da su ukradeni, a nakon zoga su, tokom pretresa, pronađeni u njegovoj porodičnoj kući.

Tužilaštvo BiH tereti Lučića za zloupotrebu više od 69.260 maraka (oko 35.400 eura), od čega mu je optuženi Papaz pomogao pribaviti nezakonitu imovinsku korist od oko 15.900 maraka (oko 8.100 eura), a optuženi Šehovac od 12.195 maraka (oko 6.200 eura).

Istovremeno, Lučić je, kako se navodi u optužnici, optuženom Ristoviću pribavio imovinsku korist u iznosu od 2.080 maraka (oko 1.000 eura), pri čemu je iskorištavanjem službenih ovlaštenja nanio štetu budžetu BiH od 69.777 maraka (oko 35.600 eura), piše Radio Slobodna Evropa.

Lučić se tereti za zloupotrebu položaja i pronevjeru u službi, a ostala trojica za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo BiH je prethodno navelo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 120 svjedoka, tri vještaka i prilaganjem više od 400 dokaznih materijala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije