Bivši državni ministar optužen da je lažirao kafanske račune i uzeo laptop Ministarstva

1
Radiosarajevo.ba
Bivši državni ministar optužen da je lažirao kafanske račune i uzeo laptop Ministarstva
Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH / Miloš Lučić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića, te još tri osobe.

Uz Lučića, optužnicom su obuhvaćeni i Siniša Papaz zvani Pape, Dalibor Šehovac i Mirko Ristović.

U optužnici se navodi da je Lučić (imenovan na tu poziciju kao kadar DNS-a) lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku ministarstva.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Terete ga da je od optuženog Papaza nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa, koji su već plaćeni od strane gostiju u ugositeljskim objektima, te ih preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije ministarstva, ili račune za konzumaciju hrane i pića u različitim ugostiteljskim objektima lažno prikazivao kao troškove nastale za potrebe ministarstva kojim je rukovodio.

"Tereti se i da je na druge načine zloupotrebljavao resurse i službenu platnu bankovnu karticu ministarstva, za točenje goriva u različita vozila, koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva. Nadalje, u optužnici se navodi da je optuženi Lučić, koristeći službeno vozilo ministarstva (Audi A6), vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali optuženi Šehovac i Ristović, pa su na taj način, prezentovali troškove koji se nisu desili i na taj način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist", navodi Tužilaštvo BiH.

Kako dodaju, u okviru istrage evidentirano je više od 100 pojedinačnih zloupotreba i nezakonitih korištenja sredstava Ministarstva u različitim iznosima.

Uhapšen državni ministar Miloš Lučić

Uhapšen državni ministar Miloš Lučić

Optuženi Lučić tereti se i da je prisvojio sredstva ministarstva, u vidu elektronske opreme (laptop i mobilni telefon), koje je prilikom razduženja sa funkcije, lažno prijavio da su ukradeni, da bi oni bili pronađeni prilikom pretresa njegove kuće.

Lučić se tereti za zlouzpotrebu 69.269,46 KM, od čega mu je, kako navodi Tužilaštvo, optuženi Papaz pomogao da pribavi nezakonitu imovinsku korist od oko 15.900 KM, a optuženi Šehovac u iznosu od 12.195 KM. Navodi se u optužnici i da je Lučić pribavio optuženom Ristoviću korist od 2.080 KM, pri čemu je Lučić, kojeg terete i za pronevjeru, pričinio štetu za budžet BiH u iznosu od 69.777,42 KM

"Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 120 svjedoka, tri vještaka i prilaganjem više od 400 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH", poručili su iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije