Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice

2
Detektor.ba
Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice
Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH / Miloš Lučić

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Miloša Lučića, bivšeg državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, te Siniše Papaza, Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Pored zloupotrebe položaja, Lučić je optužen i za pronevjeru u službi.

U optužnici se navodi da je Lučić od maja 2020. do decembra 2022. donosio odluke – svjestan da iste sadrže neistinite podatke – u kojima je sebi odobravao korištenje sredstava reprezentacije kako bi pribavio imovinsku korist.

Prema navodima optužnice, Lučić je postupao protivno odredbama koje definiraju i reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava Ministarstva, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva.

Konaković: Izetbegović i Komšić su omogućili da MUP Srbije vršlja po BiH kad god poželi

Konaković: Izetbegović i Komšić su omogućili da MUP Srbije vršlja po BiH kad god poželi

Od Papaza je nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni u ugostiteljskim objektima, te iste preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva ili račune za konzumaciju hrane i pića u različitim objektima.

Lučić je optužen i da je zloupotrebljavao službenu platnu bankovnu karticu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice za točenje goriva u različita vozila koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva.

Tužilaštvo BiH uložilo žalbu: "Puštanje ministra Lučića u kućni pritvor je nanijelo štetu istrazi"

Tužilaštvo BiH uložilo žalbu: "Puštanje ministra Lučića u kućni pritvor je nanijelo štetu istrazi"

Prema ranijem saopštenju Tužilaštva, Lučić je – koristeći službeni Audi A6 – vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali Šehovac i Ristović, pa su na taj način prezentirali troškove koji se nisu desili i ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Bivši ministar se tereti i da je prisvojio sredstva Ministarstva u vidu elektronske opreme koju je prilikom razduženja s funkcije lažno prijavio da je ukradena, da bi predmeti bili pronađeni tokom pretresa njegove porodične kuće.

Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlasti, pričinio štetu za državni budžet u iznosu od 69.777 KM, navedeno je ranije iz Tužilaštva.

Lučić je uhapšen u decembru 2022. godine u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva "Dijamant 2", a nekoliko dana nakon toga je podnio ostavku na mjesto ministra, piše Detektor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije