Pročitajte šta piše u odluci Upravnog odbora KCUS-a o smjeni Sebije Izetbegović

3
Radiosarajevo.ba
Pročitajte šta piše u odluci Upravnog odbora KCUS-a o smjeni Sebije Izetbegović
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u ponedjeljak, 27. novembra, smijenio je na današnjoj sjednici generalnu direktoricu ove zdravstvene ustanove Sebiju Izetbegović te je za novog vršioca dužnosti direktora imenovan Alen Pilav, saznaje Radiosarajevo.ba.

Druga tačka dnevnog reda današnje sjednice, a koju su članovi UO KCUS-a izglasali, bila je prijedlog Odluke o razrješenju generalne direktorice i imenovanje vršioca dužnosti generalnog direktora KCUS-a.

Evo šta piše u odluci:

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

"Razrješava se dužnosti Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), dr. Sebija Izetbegović, prije isteka roka na koji je imenovana tj. prije 9. januara 2024. godine, zbog razloga propisanog posebnim propisom odnosno zbog gubitka statusa nastavnika medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta.

Zadužuju se stručne službe Stručne nemedicinske discipline KCUS-a za tehničku realizaciju ove Odluke u smislu rješavanja radno-pravnog statusa dr. Sebije Izetbegović i zakonske obaveze upisa novih činjenica u registracijskom odjelu Općinskog suda u Sarajevu.

Službeno: Sebija Izetbegović smijenjena sa pozicije generalne direktorice KCUS-a

Službeno: Sebija Izetbegović smijenjena sa pozicije generalne direktorice KCUS-a

Dr. Sebija Izetbegović će nakon prijema ove odluke u roku od tri dana izvršiti primopredaju predmeta i dokumentacije, koji se smatraju službenim, vršiocu dužnosti generalnog direktora KCUS-a koji će biti imenovan posebnom odlukom PUO UKCS-a. U slučaju nepostupanja po ovoj odluci popis i sačinjavanje zapisnika o preuzimanju predmeta i dokumentacije će izvršiti komisija koju će u tom slučaju formirati vršilac dužnosti generalnog direktora KCUS-a imenovan posebnom odlukom.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja."

Izabrani v. d. direktor prim. dr. Alen Pilav je doktor medicinskih nauka i priznati stručnjak iz oblasti torakalne hirurgije. Na KCUS-u je zaposlen od 1992. kada je kao apsolvent na Ortopedskoj klinici KCUS-a pomagao u zbrinjavanju ranjenika u opkoljenom gradu. Pilav predaje na katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta SSST u Sarajevu.

Ko je prim. dr. Alen Pilav: Doktor medicinskih nauka i priznati svjetski stručnjak na čelu KCUS-a

Ko je prim. dr. Alen Pilav: Doktor medicinskih nauka i priznati svjetski stručnjak na čelu KCUS-a

Član je Europskog udruženja torakalnih hirurga, Europskog respiratornog udruženja, Europskog udruženja endoskopske hirurgije i Udruge endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine. Također je član i Upravnog odbora JU Dom zdravlja Sarajevskog kantona, a ranije je bio član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽS i Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Jedan je od najaktivnijih lobista za vraćanje transplantacija na KCUS i pridruživanje Bosne i Hercegovine programu Eurotransplant. Pristupanje ovom programu bi pacijentima omogućilo dobivanje organa neophodnih za nastavak života.

Oglasila se Sebija Izetbegović nakon smjene: 'Svakako će sve imati sudski epilog, jer ću ih tužiti'

Oglasila se Sebija Izetbegović nakon smjene: 'Svakako će sve imati sudski epilog, jer ću ih tužiti'

Nakon odluke Upravnog odbora KCUS-a oglasila se i bivša direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

U svojoj izjavi na Facebooku napisala je da je ovo sve "smišljena prljava osveta".

"Smisle da mi pokradu iz dosijea dio dokumenata, ukradu i otmu titule i pokrenu nevidjenu medijsku hajku protiv mene.To nije trajalo samo 8 g nego treba dodati i one 3 godine vodjenja Opste bolnice koju sam takodjer zatekla u rasulu i dugovanjima a ostavila 1,7 miliona KM u plusu", napisala je, između ostalog, Sebija Izetbegović.

Podsjetimo, Ismet Gavrankapetanović, aktuelni direktor Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' i Mevludin Mekić, bivši predsjednik Upravnog odbora UNSA-e, doktor Alen Pilav i Sanela Salihagić, šefica Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS-a, bili su kandidati za novog generalnog direktora Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) o čemu je naš portal ranije ekskluzivno prošle sedmice pisao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije